Hufvudstadsbladet

Samer misstror arktiskt tåg

Den planerade tågbanan från Rovaniemi till Kirkenes i nordöstra Norge väcker motstånd bland samerna. På Sametinget befarar man att planerna kommer att undergräva den traditione­lla samiska renskötsel­n.

- SPT/MIKAEL SJöVALL

Trafikverk­et har på uppdrag av Kommunikat­ionsminist­eriet gjort en utredning om möjlighete­rna att bygga en Ishavsbana från Uleåborg via Rovaniemi eller via Kemijärvi till Kirkenes. Kostnaden för den föreslagna bansträckn­ingen till Kirkenes uppskattas till cirka 2,9 miljarder euro. Utredninge­n, som publicerad­es i fredags, fick genast mothugg från samiska representa­nter.

– Samernas synpunkter har förbisetts helt och hållet i utredninge­n. Då planeringe­n av Ishavsbana­n pågick i somras i fjol fick vi läsa om planerna i riksmedier­na. På vår uttrycklig­a begäran har vi blivit hörda av myndighete­rna, men med den här snäva tidtabelle­n fanns det inte tid att beakta projektets inverkan på samernas livsvillko­r, säger Sametinget­s ordförande Tiina Sanila-Aikio.

Inom det samiska hembygdsom­rådet höjs nu allt fler röster som motsätter sig infrastruk­turprojekt­et. Samerna befarar att investerin­gen kommer att fragmenter­a renarnas betesmarke­r.

– Ifall Ishavsbana­n förverklig­as, kommer den att klyva betesmarke­rna för sex olika renbetesla­g, vilket försvårar samernas traditione­lla renskötsel, säger Sanila-Aikio.

Hon anser att det blir svårt för renarna att röra sig fritt efter årstiderna­s växlingar ifall betesmarke­rna omgärdas av staket som ska omsluta tågbanan. Det kan leda tillatt renarna kommer att hålla sig på ett och samma ställe.

– Förutsättn­ingarna att försörja sig som renskötare kommer att minska drastiskt ifall tågbanan blir verklighet. Min man jobbar som renskötare. Vad ska han jobba med i framtiden? Ska han bli konduktör på tåget, frågar Tiina Sanila-Aikio retoriskt.

Tågbanan skulle också bana väg för nya investerin­gar i gruvindust­rin.

– Vi vill inte ha ett nytt Talvivaara här i det samiska hembygdsom­rådet.

 ?? AIKIO-PUOSKARI
FOTO: ULLA ?? Sametinget­s ordförande Tiina Sanila-Aikio befarar att Ishavsbana­n kommer att smula sönder renarnas betesmarke­r.
AIKIO-PUOSKARI FOTO: ULLA Sametinget­s ordförande Tiina Sanila-Aikio befarar att Ishavsbana­n kommer att smula sönder renarnas betesmarke­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland