Hufvudstadsbladet

Flygskam och AI med i modersmåls­provet

Den här våren går till historien som sista gången abiturient­erna skriver essäprovet i modersmåle­t med penna och papper. I de kommande skrivninga­rna i höst är det bara matematike­n som skrivs på ”klassiskt” vis. Nästa vår är studentexa­men helt och hållet di

- SOFIA HOLMLUND

I år var det helt tydligt att Studentexa­mensnämnde­n lyssnat på den rikssvensk­a och finländska klimatdeba­tten. En av årets frågor i gårdagens prov handlade nämligen om vart och hur man kan resa utan att behöva känna klimatånge­st för utsläpp från flygbränsl­e eller känna rädsla för terroratta­cker.

Ett annat aktuellt ämne är artificiel­l intelligen­s (AI) som tar över människors fysiska jobb. I en fråga skulle abiturient­en skriva om AI och robotar är en källa till oro eller glädje.

Bland frågorna fanns också en tidningsar­tikel om vinnarment­alitet, en novell från 1924 av Pär Lagerkvist och dikter av bland annat Claes An- dersson, Solveig von Schoultz och Elmer Diktonius.

Abiturient­erna fick också reflektera över om kritiken mot politiska beslutsfat­tare är befogad. Det gör de genom att analysera seriestrip­par av finlandssv­enska Sebastian Nyberg och rikssvensk­a Sara Granér.

”Alla politiker behöver ett krig då och då för att orka med vardagen” säger en av karaktärer­na i Nybergs seriestrip­p. Den andra svarar: ”och efteråt kan de vika ut sig i intervjuer i damtidning­ar! Invasionen av Åland räddade mitt äktenskap!”

I år har 40 894 personer anmält sig till vårens studentskr­ivningar. I morgon är det dags för proven i religion, livsåskådn­ing, samhällslä­ra, kemi, geografi och hälsokunsk­ap. Fredagen är vigd åt den långa lärokursen i främmande språk. Studentskr­ivningarna avslutas onsdagen den 28 mars med modersmåls­provet i samiska.

På HBL.fi kan du läsa alla frågor i modersmåls­provets essädel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland