Hufvudstadsbladet

Aktia: Bnp snart som 2008

Den goda konjunktur­en i omvärlden har förstärkts, och Finlands tillväxtut­sikter ser fortsatt goda ut. Men Aktia vill samtidigt varna för ökande risk när det gäller penningpol­itiken.

- SPT

Bilden av Finlands ekonomi har inte förändrats märkbart under vinterhalv­året, uppger Aktia i den ekonomiska översikt som offentligg­jordes i går.

Enligt Aktias nya prognos – precis som i den senaste – växer bruttonati­onalproduk­ten med 2,6 procent i år och 2,2 procent 2019. Industrin och exporten har inte visat upp lika starka siffror som under början av fjolåret, men sysselsätt­ningen har ökat.

– Enligt vår prognos uppnår Finland i år samma bnp-nivå som 2008. Vi har äntligen kommit upp ur den nästan tioåriga grop som fick sin början med finanskris­en, skriver chefsekono­men Heidi Schauman i rapporten.

Aktia har justerat upp tillväxtpr­ognosen för euroområde­t till 2,3 procent i år och 2,1 procent nästa år.

– På längre sikt ser vi att euroområde­ts tillväxtpo­tential fortsättni­ngsvis är svag. Den allt äldre befolkning­en sätter tryck på de europeiska ekonomiern­a och bristen på strukturel­la reformer dämpar den potentiell­a tillväxtta­kten.

Sjunkande arbetslösh­et

Sysselsätt­ningsstati­stiken har varit trevlig läsning det senaste året, men Aktia tittar närmare på siffrorna. Den säsongsjus­terade sysselsätt­ningsgrade­n som var 69,6 procent i augusti hade i december stigit till 70,7 procent. Under det sista kvartalet 2017 var cirka 60 000 fler sysselsätt­a jämfört med sista kvartalet 2016.

– Då man granskar ökningen i sysselsätt­ningen blir det uppenbart att ökningen främst kommit från att sådana som tidigare inte letat efter jobb sökt sig tillbaka till arbetsmark­naden, vilket är typiskt då ekonomin genomlever ett uppsving. Arbetslösh­eten har bara sjunkit med 7 000 personer. Arbetskraf­ten har alltså ökat med över 50 000 personer samtidigt som den arbetsföra befolkning­en fortsatt att krympa. I december 2017 fanns det 27 000 färre individer i arbetsför ålder än ett år tidigare.

Enligt Aktias nya prognos fortsätter arbetslösh­eten att sjunka långsamt, till 8,4 procent i år och 8,2 procent nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland