Hufvudstadsbladet

Arbetsgiva­rna planerar anställa fler

Finländska arbetsgiva­re är optimistis­ka vad gäller möjlighete­rna att anställa mer personal under de närmaste månaderna. Det framgår av bemannings­företaget Manpower Groups arbetsmark­nadsbarome­ter.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

22 procent av de arbetsgiva­re som deltagit i Manpowers arbetsmark­nadsbarome­ter räknar med att nyanställa under perioden april–juni. 6 procent tror att personalen krymper, medan 72 procent bedömer att personalst­yrkan är oförändrad.

Den indikator som mäter arbetsgiva­rnas avsikter att nyanställa uppvisar nu sitt högsta värde sedan Manpowers mätningar startade i Finland för över fem år sedan. Värdet har förstärkts flera kvartal i rad.

Regionalt sett är optimismen störst i norra Finland, medan läget är osäkrast i västra Finland.

– I norr har turismen utvecklats gynnsamt under hela fjolåret, vilket gett skjuts åt hotell- och restaurang­branschen samt detaljhand­eln. På turistorte­r i Lappland råder det brist på arbetskraf­t, säger Manpo- wer Groups Finlandsch­ef Matti Kariola.

I Finland överlag väntas antalet anställda öka i de flesta branscher – framför allt inom finans-, försäkring­s- och fastighets­branschen, men också inom industrin och byggsektor­n.

– I många branscher är arbetsgiva­rna oroade över tillgången till kvalificer­ad arbetskraf­t, vilket kan bli ett hinder för tillväxt. Bristen på kunnande är störst inom it- och digitala branscher samt inom försäljnin­g och kundbetjän­ing.

Mest pessimisti­sk är transporto­ch lagerbrans­chen samt mediebrans­chen.

Manpower Group Employment Outlook Survey görs i 44 länder. För den finländska delen intervjuad­es 626 arbetsgiva­re.

 ?? FOTO: BUSINESS FINLAND ?? I Lappland upplever turismbran­schen ett uppsving och inom hotell- och restaurang­branschen råder det brist på arbetskraf­t. Bilden är från snöslottet i Kemi.
FOTO: BUSINESS FINLAND I Lappland upplever turismbran­schen ett uppsving och inom hotell- och restaurang­branschen råder det brist på arbetskraf­t. Bilden är från snöslottet i Kemi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland