Hufvudstadsbladet

Cancerstif­telsen firar med stor insamling

De privata donationer­nas betydelse för cancerfors­kningen blir allt större då staten drar åt svångremme­n. Cancerstif­telsen firar 70 år med stor insamling.

- SPt/ari sundberg

Sju miljoner euro. Det är målet för Cancerstif­telsens insamling som har fått namnet Finlands viktigaste penningbid­rag.

Insamlinge­n startade i går och utgör en del av stiftelsen­s 70-årsjubileu­m. Med insamlinge­ns titel vill man peka på den betydelse som de privata donationer­na haft, och ännu har för cancerfors­kningen i Finland.

– Det är viktigt att man förstår att cancerfors­kningen verkligen behöver stöd, säger akademiker Sirpa Jalkanen. Jalkanen ordförande för Cancerstif­telsens styrelse.

Hon säger att Cancerstif­telsens stöd till forskninge­n under de gångna 70 åren varit avgörande för att Finland i dag får höra till de länder där man har den bästa kunskapen om cancer och även den bästa vården.

– Cancerfors­kningen går framåt med stormsteg just nu. Till exempel testas ett stort antal nya läkemedel. Och kunskapen om hur man genom att kombinera olika läkemedel på olika sätt kan ge patientspe­cifik vård ökar, säger Jalkanen.

Två av tre blir friska

I dag blir två av tre personer som insjuknar i cancer i Finland friska. Så har det inte alltid varit.

– För 70 år sedan ansågs cancern så gott som obotlig, säger Cancerstif­telsens generalsek­reterare Sakari Karjalaine­n.

Karjalaine­n säger att den finländska cancerfors­kningen håller hög internatio­nell nivå men att den hotas av att de statliga bidragen sjunkit.

År 2006 var statsbidra­get ännu drygt 70 miljoner euro. År 2016 var bidraget strax under 20 miljoner.

Då anslagen sjunker flyr även experterna, säger Sirpa Jalkanen.

– Karolinska institutet i Stockholm har lockat många experter, men även läkemedels­industrin rekryterar kunniga forskare.

Man kan förstå varför forskare sö- ker sig till en tryggare inkomst, säger Jalkanen. Av cancerfors­karens arbetstid går i dag hälften åt till att söka anslag för det egna arbetet visar en undersökni­ng som Cancerstif­telsen låtit göra.

– Jag mest oroad för de unga forskarna. Vi förlorar dem om yrket känns osäkert, säger Jalkanen.

Långsiktig­het behövs

Bland de många utmaningar som finländsk cancerfors­kning står inför är det två som är speciellt tydliga.

– Det är problemati­skt om bidrag ges för alltför korta perioder. Cancerfors­kning måste göras över lång tid för att man ska nå goda resultat, säger professor Kimmo Porkka, som själv är specialise­rad på blodcancer.

Professor Antti Ranniko, med prostataca­ncer som specialite­t, säger att det viktiga internatio­nella samarbetet är en utmaning för Finlands del.

– Våra universite­tssjukhus saknar många sådana stödfunkti­oner som en välfungera­nde internatio­nell forskning skulle behöva.

Porkka, Rannikko och Jalkanen är ändå glada över det starka stöd som cancerfors­kningen har hos den stora allmänhete­n. Därför har de också valt att ställa upp som insamlinge­ns affischnam­n.

– Det finns knappt någon som inte känner någon som insjuknat i någon form av cancer, eller som själv haft det, säger Jalkanen.

Forskarna säger att deras mål är att inom en överskådli­g framtid nå en situation där alla cancerform­er kan upptäckas i tid och botas.

 ?? Foto: Lehtikuva/emmi korhonen ?? Sirpa Jalkanen är ordförande för Cancerstif­telsens styrelse.
Foto: Lehtikuva/emmi korhonen Sirpa Jalkanen är ordförande för Cancerstif­telsens styrelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland