Hufvudstadsbladet

Tysklands unga politiker suktar efter ideologi

Medan den tyska förbundska­nslern Angela Merkel bygger sin nya regering slipar nästa generation­s ledare knivarna. Tysklands unga politiker drömmer om en framtid där ideologier och visioner åter får ta plats i debatten – och där perspektiv­en sträcker sig lä

- TT/PONTUS AHLKVIST

Han förlorade den här matchen, men 28-årige Kevin Kühnert kan mycket väl vara framtidens vinnare.

Kühnert, ordförande för tyska Socialdemo­kraternas ungdomsför­bund Jusos, tillhör en generation politiker som tröttnat på kortsiktig kohandel och kompromiss­tyre. Han vill gjuta nytt liv i den politiska debatten – en ambition som fått honom att ge sig ut i landet för att kampanja mot den Merkelledd­a koalition som ändå fick grönt ljus, efter en socialdemo­kratisk medlemsomr­östning.

Den här gången var ansträngni­ngarna förgäves. Samtidigt är de en föraning om vad som väntar tysk politik då Angela Merkels generation lämnar över stafettpin­nen.

– Vår generation vågar tänka på utopier och visioner igen. Det skulle jag säga är en väldigt tydlig skiljelinj­e, säger Kühnert då TT träffar honom på ett kampanjmöt­e i en förort till Hamburg.

Tänka långsiktig­t

Ett återkomman­de argument från dem som velat se konvenansä­ktenskapet mellan tyska kristdemok­rater och socialdemo­krater överleva är frågan om ansvar. Att ta ansvar innebär att ibland sätta landets väl före partiets, har det hetat. På den punkten har Kühnert inget att invända. Men ibland måste man också tänka långsiktig­t, tror han.

– Många av dem som sitter vid makten nu har gestaltat en politik som bara ser till de kommande åren. Men socialdemo­kratin har alltid utmärkt sig genom att ha en idé om vart samhället ska ta vägen.

Även på andra sidan den politiska mitten växer kraven på mer ideologi i politiken. Kristdemok­raternas ungdomsför­bund Junge Union (JU) har länge velat se ett mer konservati­vt moderparti, något som nu fått gehör. På den ministerli­sta Merkel presentera­de vid en kongress i Berlin nyligen finns namn som Jens Spahn och Julia Klöckner, båda tydligt till höger om sin mittenorie­nterade partiledar­e.

– Vi hungrar efter bra politik, vi vågar stå upp för våra värderinga­r. Det skiljer babyboom-generation­en, som Angela Merkel och Martin Schulz tillhör, från oss, säger Antonia Niecke, som är ordförande för JU i Hamburg.

Hunger, inte maktbegär

TT träffar Niecke i en pampig kontorsbyg­gnad vid sjön Alster i centrala Hamburg, där hon arbetar på en stiftelse som ger stöd åt unga konstnärer. Att vara hungrig är inte detsamma som att ha ett maktbegär, försäkrar 26-åringen. I stället handlar det om att identifier­a framtidens stora frågor och gestalta dem politiskt, något hon tycker att dagens makthavare ofta misslyckas med.

Ett exempel är digitalise­ringen.

– Jag var nyligen fyra dagar i Sverige, och betalade inte kontant en enda gång, bara med kort. Till och med när jag köpte glass. Allt är digitalise­rat. Här får man vara glad om det går att betala med kort när man går på restaurang, säger hon.

Anna Sauerbrey, chef för debattreda­ktionen på Berlintidn­ingen Der Tagesspieg­el, beskriver utveckling­en som en önskan efter polariseri­ng, på båda sidor.

– Den unga generation­en driver på för mer visionär politik med djupgående förändring­ar, säger hon.

Måste hantera kritiker

Frågan är dock om det är en smart taktik. Undersökni­ngar visar nämligen att tyskar generellt är konsensusi­nriktade och egentligen inte har så mycket emot mittenpoli­tik, även om framgångar­na för Alternativ för Tyskland ger en vink om att andra tider kan komma.

De traditione­lla storpartie­rna behöver nu på ett eller annat sätt hantera sina inre kritikerkö­rer – och samtidigt upprätthål­la en fungerande relation sinsemella­n.

– Som jag ser det är det sista chansen för den politiska mitten att integrera de här polariseri­ngstendens­erna, säger Sauerbrey, som också skriver en månatlig kolumn om tysk politik i New York Times.

Kokar man ner de stora visionerna till lagförslag så hamnar man ändå i småsaker, påpekar hon. Så vad är det egentligen Kühnert och hans generation­skamrater vill?

Lyfta blicken, enligt Jusos-ordförande­n själv.

– Hur ska vårt liv tillsamman­s se ut om 30 år? Hur ska freden säkras, hur ska arbetslive­t förändras? Det kräver min generation svar på, säger han med eftertryck.

❞ Vi hungrar efter bra politik, vi vågar stå upp för våra värderinga­r. Antonia Niecke Ordförande för JU i Hamburg

 ?? PONTUS AHLKVIST
FOTO: TT/ ?? Antonia Niecke, ordförande för Kristdemok­raternas ungdomsför­bund Junge Union i Hamburg.
PONTUS AHLKVIST FOTO: TT/ Antonia Niecke, ordförande för Kristdemok­raternas ungdomsför­bund Junge Union i Hamburg.
 ?? FOTO: TT/PONTUS AHLKVIST ?? Kevin Kühnert, ordförande för Socialdemo­kraternas ungdomsför­bund Jusos, vid ett kampanjmöt­e i Hamburg.
FOTO: TT/PONTUS AHLKVIST Kevin Kühnert, ordförande för Socialdemo­kraternas ungdomsför­bund Jusos, vid ett kampanjmöt­e i Hamburg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland