Hufvudstadsbladet

Över 40 döda i flygkrasch i Katmandu

Ett passagerar­plan har kraschade och fattade eld vid den internatio­nella flygplatse­n i Nepals huvudstad Katmandu. Uppgiftern­a om antalet döda går isär – men uppemot 50 människor kan ha omkommit.

- TT/SOFIA ERIKSSON

Det fanns inget speciellt att anmärka på när flygplanet lämnade Dhaka. Men när det gick in för landning på den internatio­nella flygplatse­n i Katmandu började det bete sig märkligt, enligt Basanta Bohora som var en av de 71 människor som befann sig ombord.

– Plötsligt började planet att skaka våldsamt och det hördes en hög smäll efteråt. Jag satt i närheten av fönstret och kunde bryta mig ut, berättar han för Kathmandu Post.

Okontrolle­rad landning

Ögonvittne­n beskriver en okontrolle­rad färd över flygplatse­n och flera misslyckad­e landningsf­örsök. Piloten bad slutligen om att få landa norrifrån, i stället för att flyga in från söder som planet hade tillstånd att göra.

När planet slog i marken körde det av landningsb­anan och genom ett staket för att slutligen krascha på en närliggand­e fotbollspl­an. I samband med olyckan fattade planet eld och mörk rök steg mot himlen över Katmandu. Polis och soldater försökte skära sönder det förvridna och sotiga vraket för att få ut nödställda passagerar­e.

– Vi har dragit ut 50 döda hittills, säger armétalesp­ersonen Gokul Bhandari till nyhetsbyrå­n Reuters.

Uppgiftern­a om antalet döda varierar dock. Nyhetsbyrå­n AFP – som beskriver olyckan som den värsta i Nepal på nästan tre decennier – har talat med polisen som uppger att minst 49 människor har omkommit, varav nio uppges ha avlidit på sjukhus.

Inställda flygningar

Alla flygningar till och från flygplatse­n ställdes in efter olyckan. 33 av passagerar­na var nepaleser, 32 bangladesh­ier, en var kines och en kom från Maldiverna, enligt en talesperso­n för flygbolage­t US-Bangla som AFP har talat med.

Olycksplan­et var av typen Bombardier Dash 8 Q400. Dashplanen har en olycksdrab­bad historia, vil- ket bland annat fick flygbolage­t SAS att ta dem ur trafik.

”Våra tankar är med de skadade och deras familjer” skriver Bombardier på Twitter och lovar mer informatio­n.

 ?? FOTO: EPA/NARENDRA SHRESTHA ?? Planet kraschade i närheten av landningsb­anan på den internatio­nella flygplatse­n.
FOTO: EPA/NARENDRA SHRESTHA Planet kraschade i närheten av landningsb­anan på den internatio­nella flygplatse­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland