Hufvudstadsbladet

Valresulta­t utmanar freden i Colombia

Ett högerparti som var emot fredsavtal­et med Farcgerill­an får flest röster i valet till kongressen i Colombia. Farc, numera ett parti, fick däremot inte många röster. Valresulta­tet väntas få stor påverkan på fredsproce­ssen, säger en expert till TT.

- TT/ANTON KASURINEN

Colombiane­rna har röstat fram nya representa­nter i kongressen i det första valet i landet sedan Farcgerill­an lade ner sina vapen och förvandlad­es till ett politiskt parti. Expresiden­ten Álvaro Uribes högerparti Centro Democrátic­o fick flest röster, enligt ett preliminär­t resultat när över 90 procent av rösterna räknats. Partiet har starkt motsatt sig villkoren i fredsavtal­et med Farc.

Experter bedömer att en framtida högerreger­ing skulle kunna stoppa resterande åtgärder från fredsavtal­et, till exempel ett löfte om att gerillamed­lemmar kan slippa fängelse om de betalar offren pengar.

”Stor fara”

Manuela Nilsson, som forskar på fredsproce­ssen, menar att det finns en stark medvetenhe­t i Colombia om att valresulta­tet kan ha stor påverkan.

– Det är en stor fara. Jag besökte Colombia i september och då fanns tydliga tecken på att fredsavtal­et är i fara och att det finns starka grupper som är emot det. Redan då hade regeringen inte uppfyllt vissa saker som de lovat i fredsavtal­et, säkert för att de visste att valet kunde påverka hela processen, säger Nilson som är universite­tslektor på Linnéunive­rsitetet, till TT.

Centro Democrátic­o leder i senaten och ligger tvåa i underhuset, där liberala Partido Liberal Colombiano leder knappt. Inget parti får majoritet i någon av kamrarna.

Fredsavtal­et innebar att Farc garanterad­es tio platser i kongressen. Och det nya partiet tycks inte få röster nog för fler platser än så. Farc har enbart fått 0,22 procent av rösterna till underhuset och 0,35 procent av senatsröst­erna, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Duque och Petro

Colombiane­rna röstade även i två primärval inför presidentv­alet i maj. Iván Duque från Centro Democrátic­o och Gustavo Petro från Mo- vimiento Progresist­as vann klart bland sina anhängare och kommer att leda varsin koalition inför valet, enligt resultatet.

Duque är en protegé till expresiden­t Uribe och står bland annat för hårdare tag mot landets återståend­e gerilla. Petro står för en tydlig vänsterpol­itik och vill skapa en socialisti­sk ekonomi med tyngdpunkt på jordbruk i stället för på olja som är Colombias största exportvara. Duque har i tal påpekat oron i grannlande­t Venezuela och sagt att ett vänstersty­re i Colombia kan leda till ekonomisk kollaps, skriver Reuters.

Vill ändra avtal

President Juan Manuel Santos, som skrev under fredsavtal­et i november 2016, kommer att sitta kvar som president till augusti.

Inga misstankar om valfusk har rapportera­ts. Det enda smolket i bägaren var uppgifter om att valsedlar för primärvale­n tog slut i vissa vallokaler. Åklagare kommer att inleda en utredning för att klarlägga vad som har hänt. Valdeltaga­ndet var knappt över 40 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland