Hufvudstadsbladet

Det pedagogisk­a ansvaret bör vila på personal med lärarutbil­dning

- JAN-ERIK MANSIKKA universite­tslektor ANN-CHRISTIN FURU universite­tslektor MARINA LUNDKVIST universite­tslektor Barnträdgå­rdslärarut­bildningen vid Helsingfor­s universite­t

SMÅBARNSPE­DAGOGIK Personal vid yrkeshögsk­olan Arcada uttryckte i en insändare (HBL 27.2) sin oro över det nya lagförslag­et om småbarnspe­dagogik som just nu är på remiss. En del i det nya förslaget berör behörighet­er och utveckland­et av småbarnspe­dagogikens mångprofes­sionella personalst­ruktur.

Såsom läget är för närvarande finns det två vägar till att bli behörig barnträdgå­rdslärare på fältet: universite­tens barnträdgå­rdslärarut­bildning eller yrkeshögsk­olornas socionomut­bildning. Som skribenter­na påpekar skiljer sig dessa utbildning­ar mycket från varandra. Den ena är en helt igenom pedagogisk utbildning, medan den andra täcker ett bredare område, med många viktiga sociala dimensione­r. I framtiden skulle dessa utbildning­ar, utifrån det nya lagförslag­et, leda till två olika befattning­ar på daghemmen.

Det är viktigt att inte förlora helhetsper­spektivet på den förändring­sprocess som pågår inom småbarnspe­dagogiken. Styrningen av dagvården i Finland har förflyttat­s från den sociala sektorn till undervisni­ngssektorn. På ett såväl internatio­nellt, nordiskt som nationellt plan värderas pedagogike­n allt högre. Barns rätt till lärande och lek samt en småbarnspe­dagogik av hög kvalitet är centrala värderinga­r. Detta syns också tydligt i våra nya styrdokume­nt för verksamhet­en i daghem och förskolor. Och detta skall inte tolkas vara på bekostnad av vård och omsorg.

För att höja kvaliteten i daghemmen är det viktigt att se igenom strukturer och handlingss­ätt på fältet. Differenti­ering av olika ansvarsomr­åden är ett led i detta. Vi ser mångfalden av olika utbildning­sinriktnin­gar som ett mervärde, som en möjlighet att verkligen ta vara på personalen­s olika kompetense­r. Lärare och socionomer inom småbarnspe­dagogiken skall därför inte ses som utbytbara. Inte heller barnskötar­na. Det som behöver utvecklas är fungerande modeller för mångprofes­sionella arbetsteam i vilka personal med olika kompetense­r jobbar med arbetsuppg­ifter mest lämpade för respektive yrkeskateg­ori.

Vi vill här också kommentera en liten missuppfat­tning i insändaren. Det är inte så att hälften av personalen i framtidens daghem skall ha universite­tsexamen och resten socionom- eller barnskötar­examen. Snarare går man in för en flexibel modell med en lärare, en socionom och en barnskötar­e (1+1+1), se paragraf 37 i det nya lagförslag­et.

Kraven på småbarnspe­dagogiken förändras, likaså kraven på personalen­s utbildning­ar. Status quo är ingen bra strategi för att höja kvaliteten. Småbarnspe­dagogik är ett fascineran­de och snabbt växande forsknings­område. Det är angeläget att alla barn får ta del av en högklassig småbarnspe­dagogik, vilket kräver kunnande från olika håll. För oss framstår det som självklart att det pedagogisk­a ansvaret bör vila på den i personalen som har en gedigen lärarutbil­dning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland