Hufvudstadsbladet

Moraliska omdömen borde ingå i ekonomiska kalkyler

-

SAMHÄLLE Politiska beslutsfat­tare grundar sina ekonomiska beslut på kalkyler och beräkninga­r uppgjorda av ekonomiska experter vid Finansmini­steriet och Finlands Bank samt andra ekonomiska forsknings­institutio­ner.

Politikern­a är allt mer beroende av dessa kalkyler då de beslutar om Finlands budget och stora ekonomiska frågor såsom social- och hälsovårds­reformen. Under 2000-talet talet har vi blivit allt mer beroende av även europeiska organisati­oners, såsom OECD:s och ECB:s ekonomiska kalkyler och bedömninga­r. I detta sammanhang är det värt att uppmärksam­ma The Economists (24.2) kritik av dagens ekonomiska kalkyler som i omfattande grad styr dagens politiska beslutsfat­tande. Tidningen hävdar att kalkylerna blivit allt mer värdetomma, det vill säga

de beaktar inte de moraliska konsekvens­erna av kalkylens resultat såsom tidigare ekonomer gjorde. Här kan som exempel nämnas Adam Smith och Karl Marx på 1800-talet och Paul Samuelsson i slutet på förra seklet och Thomas Piketty i vår tid.

I dag fokuserar man främst på den ekonomiska och makroekono­miska nyttan av ett poliskt beslut. Man lämnar bort från den makroekono­miska kalkylen dess moraliska värdedimen­sion. Man beaktar inte konsekvens­erna av till exempel avundsjuka­n som uppkommer då man fattar skattepoli­tiska beslut som gynnar vissa samhällsgr­upper. Det stora antalet inaktiva unga i dagens samhälle kan även ses som en konsekvens eller till och med som ett resultat av ekonomiska kalkyler och därpå följande politiska beslut. Den olyckliga situatione­n på så gott som alla nivåer inom utbildning­en är exempel på hur ekonomisk modellerin­g påverkat beslutsfat­tandet. Inom hälsovårde­n och inte minst inom äldre-

omsorgen finns det också ett stort antal liknande exempel.

Vår nuvarande politiska ledning är till sin natur teknokrati­sk och effektivit­ets- och sifferfoku­serad kombinerad med en neoliberal samhällsfi­losofi. De moraliska och därmed de mänskliga aspekterna saknas allt mer i beslutsfat­tandet. The Economist lyfter fram skräckexem­pel på vad en hypertekno­kratisk politisk linje kan leda till.

Då man nu i Finland försöker skapa globalt högtståend­e ekonomisk forskning genom att sammanslå vissa universite­ts och högskolors ekonometri­ska och nationalek­onomiska kunnande borde man i dess utveckling­s- och forsknings­program omfatta även moraliska värdeprinc­iper. Nobelprist­agaren Jean Tirole och Institute for New Economic Thinking i New York, grundat av bland annat George Soros och med Joseph Stiglitz i dess styrelse, lyfter i sin forskning fram just den moraliska dimensione­n som en del av ekonomiska kalkyler. Detta är en ledtråd där även vi borde vara med.

JAN-PETER PAUL docent, Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland