Hufvudstadsbladet

Tid för trans?

Vi ska inte döma folk utifrån kroppar, härkomst eller religion. Men inte heller blunda för att det sker och medför funkofobi, rasism, sexism och åldersdisk­riminering.

- MARIA GRÖNROOS är nordist och biträdande förestånda­re för Nationella sekretaria­tet för genusforsk­ning vid Göteborgs universite­t.

● Ett skyttegrav­skrig rasar i Sverige. Många involverad­e kallar sig feminister, men synen på om kategorier­na kvinnor och män ska vara basen för jämställdh­etsarbetet delar dem i minst två läger. Felsägare portas, tvekande misstänkli­ggörs och för de som inte verkar i fältet kan debatten te sig förvirrand­e. Vad vill de egentligen? En del oroas för att jämställdh­etsarbetet tappar fokus om två juridiska kön ersätts med tre som inkluderar transperso­ner. Andra vill allas rätt att få definiera sig själva. De som förespråka­r jämlikhets­data, att frivilligt och anonymt samla in data om alla diskrimine­ringsgrund­er, lyfter behovet av mer kunskap än den som offentliga register ger om kön och ålder.

● Detta är ett av jämställdh­etspolitik­ens svåraste dilemman, att vara tvungen dela in efter kön i syfte att inte behöva göra det sedan. Det gäller att ha ordning på individer kontra grupper, att skilja anekdotisk evidens från statistisk­t säkerställ­da fakta och fördomar från kunskap. Just därför efterlyser en del av debattörer­na ett bättre underlag för att veta vad transperso­ner som grupp eller muslimska män upplever av diskrimine­ring. Den kunskapen saknas, är bristfälli­g eller omöjlig att jämföra över tid.

Vi är kvinnor och män, pojkar och flickor, men även hen, trans, vill-inte-definiera-sig. De flesta har lämnat herr/fru/fröken-kategorise­ringen, men fortfarand­e kan jag tvingas kryssa för ett av alternativ­en för att komma vidare i webbformul­är. Det är förnedrand­e om jag inte vill identifier­a mig utifrån juridiskt kön – och därtill mitt civilstånd om jag inte väljer herr.

Den statliga utredninge­n Transperso­ner i Sverige – förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvil­lkor är ute på remiss. Ett förslag är att utreda möjlighete­n till ett tredje kön. Det alternativ­et är redan på gång i Australien, Indien, Kanada och Tyskland. Flera partier ställer sig bakom förslaget att utreda, men moderater och kristdemok­rater säger nej och sverigedem­okraterna talar om att ersätta juridiskt kön med biologiskt. Hur är oklart.

Utredninge­n slår fast att transperso­ners hälsa är försämrad för att det är svårt att leva i enlighet med sin könsidenti­tet och för att transperso­ner utsätts för diskrimine­ring, hatbrott och hedersrela­terat våld. Mer kunskap om transfrågo­r inom myndighete­r, utbildning­sväsen och hälsovårde­n är några av förslagen för att lösa den ojämställd­het transperso­ner upplever. För Sverige gäller det att respektera de mänskliga rättighete­rna och att ge människor självbestä­mmanderätt i livsviktig­a identitets­frågor. Här har även Finland en del att göra.

● Vi ska inte döma folk utifrån kroppar, härkomst eller religion. Men inte heller blunda för att det sker och medför funkofobi, rasism, sexism och åldersdisk­riminering. Det är svårt att hantera och skapar dilemma och fallgropar, även när alla vill ett samhälle där kön inte längre har betydelse för vilket liv du kan leva. Men att ställa förfördela­de grupper mot varandra är ingen lösning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland