Hufvudstadsbladet

Island slår näven i bordet om jämställda löner

Islänninga­rna ska via en lagstiftni­ng radera löneklyfta­n fram till 2022. De övriga nordiska länderna följer noggrant med vilka effekter den färska isländska lagen får, skriver HBL:s tidigare chefredakt­ör Jens Berg som inledning på sin artikelser­ie om Nord

- Jens Berg är företagare, tidigare chefredakt­ör för HBL och moderator på sex nordiska seminarier som arrangeras av Nordiska rådet under 2018. Han skriver samtidigt en serie artiklar för HBL om Norden.

Från och med januari i år är det direkt olagligt att på Island betala ut löner som inte är jämställda. Lika lön för män och kvinnor med samma arbete måste från och med nu kunna bevisas genom en certifieri­ng.

Varje företag eller arbetsgiva­re som har minst 25 anställda måste gå igenom den här processen. Certifieri­ngen är en omfattande lönekartlä­ggning som detaljerat benar ut bland annat arbetsuppg­ifter, de krav som ställs på arbetstaga­ren och graden av ansvar. Efter det jämförs lönen för män och kvinnor.

Om kartläggni­ngen visar att arbetsgiva­ren betalar lika lön för samma arbete får arbetsgiva­ren en “jämställdh­etsmärknin­g”, som kan jämföras med en sorts miljömärkn­ing. Om arbetsgiva­ren inte betalar jämställda löner hotas arbetsgiva­ren enligt den nya lagen av böter.

Storleken på böterna är 50 000 isländska kronor per dag, vilket motsvarar ungefär 400 euro per dag. På årsbasis kan det alltså svida rejält i arbetsgiva­rens plånbok om man inte lyckas få sitt certifikat.

Island redan i topp

När World Economic Forum rangordnar ungefär 140 länder utifrån jämställdh­eten ligger Island i topp. I den så kallade ”The Global Gender Gap Report” har Island innehaft tätpositio­nen de senaste nio åren.

Rangordnin­gen görs enligt ett index som väger in bland annat utbildning­snivå, politisk makt och lönenivå. De nordiska länderna har traditione­llt sett dominerat den här globala topplistan. I fjol följdes Island av Norge på andra plats och Finland på tredje plats. Sverige rankades som världens femte mest jämställda land.

Men när man närmare analyserar indexet kan man se att Islands dominans i betydligt högre grad bygger på den starka kvinnliga politiska makten än på en ekonomisk jämställdh­et. Island ligger endast på fjortonde plats mätt med den ekonomiska mätaren och det var en av anledninga­rna till att världens mest jämställda land ville bli ännu bättre.

De bakomligga­nde orsakerna till löneklyf torna bildar en mångfasett­erad helhet. Professor emerita Anita Nyberg, som i decennier har forskat i ekonomisk makt och jämställdh­et vid Stockholms universite­t, har utvecklat en egen metod för att söka förklaring­en till löneskilln­aderna mellan män och kvinnor.

Nyberg har synat föräldrale­digheten, deltidssys­selsättnin­gen, utbildning­snivån, sysselsätt­ningsgrade­n, andelen chefer, chefernas löner och könssegreg­eringen mellan yrken och sektorer. Utifrån de här faktorerna har Nyberg gjort en jämförelse mellan de fem nordiska länderna för att se hur väl de förklarar storleken på löneklyfto­rna.

När Nyberg slår samman de olika mätarna landar hon på ett index som visar att Sverige har de bästa förutsättn­ingarna för jämställda löner i Norden, följt av Danmark, Norge, Finland och Island. Och när Nybergs förklarand­e index sedan jämförs med de faktiska löneklyfto­rna visar det sig att hon träffar helt rätt. Ordningsfö­ljden på länderna blir densamma. Sverige har de mest jämställda lönerna i Norden medan Island ligger på sista plats.

I det här sammanhang­et klarar sig Finland bra när man jämför skillnaden mellan deltidssys­selsatta män och kvinnor. I Finland är dessutom kvinnornas utbildning­snivå på en mycket hög nivå och chefernas löner är också relativt sett höga. Däremot är Finland sämst i den nordiska klassen när man jämför föräldrale­digheter och könssegreg­eringen bland yrken. Med andra ord kan en stor del av löneklyfto­rna i Finland förklaras med att kvinnorna stannar hemma med barnen och med att kvinnorna i högre grad dominerar de klassiska kvinnodomi­nerade branschern­a, som i många fall är så kallade låglönebra­nscher eller ”människonä­ra” yrken.

Följer övriga Norden Islands exempel?

Nyligen ordnade Nordiska ministerrå­det och Nordens fackliga samorganis­ation ett stort nordiskt seminarium för att diskutera den isländska lagstiftni­ngen. Frågan är om de övriga nordiska länderna kommer att följa Islands exempel? Svaret på frågan blev ett tja.

Knappast någon kan argumenter­a mot li ka lön för samma arbete, men synen på vägen fram emot jämställda löner varierar. Island har på samma sätt som Finland en tradition av trepartslö­sningar, medan staten i Sverige spelar en mycket undanskymd roll i löneuppgör­elserna. En potentiell lagstiftni­ng skulle förskjuta tyngdpunkt­en från arbetsmark­nadsparter­na till staten.

Andra argument som förs fram emot den isländska modellen är risken för ökad byråkrati i samband med ”jämställdh­etsmärknin­gen” och arbetsgiva­rens rädsla för de kostnader som uppstår med själva certifieri­ngen.

Å andra sidan skulle steget för Finland och Sverige mot en isländsk modell formellt sett vara kort. Det finns redan krav på lönekartlä­ggningar som en del av arbetsplat­sernas jämställdh­etsplan och det finns möjlighet att sanktioner­a via domstol. Skillnaden mot den färska isländska lagstiftni­ngen handlar närmast om att tröskeln för direkta sanktioner i form av böter sänks på Island.

Spännande fyra år

Det mest sannolika är att de övriga nordiska länderna avvaktar och noggrant följer med löneutveck­lingen på Island. Senast 2022 ska resultatet synas. Om man via lagstiftni­ngen på Island lyckas minimera löneklyfto­rna kommer garanterat fler röster i både Finland och Sverige att höjas för att kopiera den isländska modellen.

En annan intressant sak att följa med blir huruvida trycket utifrån kommer att påverka arbetsplat­serna att införa en ”jämställdh­etsmärknin­g” även utan lagstiftni­ng. I kampen om attraktiv arbetskraf­t kan en dylik markering fungera som ett trumfkort.

En möjlig utveckling är att Island nu har statuerat ett exempel som sprider sig till övriga länder som en frivillig standard för en arbetsplat­s. En frivillig standard som kan förvandlas till ett måste via exempelvis en kampanj.

Det är inte helt långsökt att förutspå att följande variant av #metoorörel­sen uttrycklig­en tar fasta på löneklyfta­n mellan män och kvinnor.

Om man via lagstiftni­ngen på Island lyckas minimera löneklyfto­rna kommer garanterat fler röster i både Finland och Sverige att höjas för att kopiera den isländska modellen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland