Hufvudstadsbladet

Jakten på en ny Mäkäräinen i gång – ”det finns potential”

Hoppet är inte ute då Kaisa Mäkäräinen lägger av: det finns flera lovande skidskytta­r som närmar sig världselit­en. – Herrlaget slåss om pallplacer­ingarna redan nästa år, säger den avgående chefsträna­ren Antti Leppävuori.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Kaisa Mäkäräinen ligger bra till för en tredje seger i den totala världscupe­n då fem deltävling­ar kvarstår i vinter. Men stunden närmar sig då skidskytte­landslaget­s profil lägger av. Hon är bara 35, men hon har utan tvekan sina bästa år bakom sig.

Förra vintern såg det ut som att Mari Laukkanen kan fylla tomrummet. Men Laukkanen är också redan 30 – och den här vintern har hon inte nått samma nivå som för ett år sedan.

Det går inte så där bara att ersätta Mäkäräinen, som samtidigt har både karisma och talang. Men det finns begåvninga­r, som kan nå världstopp­en inom några år.

– I stafett slåss Finland redan nästa år om pallplacer­ingarna, säger Antti Leppävuori, som efter två år som förbundska­pten beslutat sig för att lämna skidskytte­landslaget.

– Det kommer knappast någon ny Kaisa direkt, men det finns några som kan utmana om topplaceri­ngarna om ett par år.

Skrällpote­ntial

Tero Seppälä, 22, och Olli Hiidensalo, 27, var båda bland de tjugo bästa i sprinten i OS i Pyeongchan­g. Seppälä förlorade bara med 14 sekunder över 10 km till segraren Arnd Pfeiffer, men slutade på 20:e plats med en straffrund­a.

OSsprinten präglades förstås av nyckfulla vindar och Seppälä var 53 sekunder långsammar­e än till exempel världscupe­ttan Martin Fourcade i skidspåret. I snitt har han i vinter förlorat ungefär 5 sekunder per kilometer till världscupe­ns snabbaste skidåkare, enligt det ukrainska skidskytte­förbundets statistikt­jänst. Hii densalo ligger ungefär 2,4 sekunder per kilometer bakom.

– Skidfarten är bra, säger Antti Leppävuori, som efter två år som förbundska­pten beslutat sig för att lämna skidskytte­landslaget.

– Det tar ungefär tre år av hård träning för att närma sig sin sanna potential. För tillfället har de två år bakom sig.

Förra vintern var Seppälä elva i FM på 10 km fritt i Kontiolax. Han var snabbare än landslagså­kare som Martti Jylhä och Matias Strandvall.

Behövs tre år av hård träning

Historien har visat att det ofta går att lära sig skjuta, men det krävs en viss talangnivå för att vara tillräckli­gt snabb i skidspåret. Mari Laukkanen vann brons i U23VM i sprint, men Kaisa Mäkäräinen var inte en supertalan­g då hon sadlade om från längdåknin­g till skidskytte. Ändå är Mäkäräinen fortfarand­e en av världscupe­ns snabbaste skidåkare.

Förutom Seppälä och Hiidensalo har Tuomas Grönman, 26, tagit poäng i världscupe­n i vinter. Han är en effektiv skytt, men lite långsammar­e i skidspåret än de två förstnämnd­a.

– Det ser lovande ut med tanke på stafetten, då vi redan har tre herrar som har potential till topp tjugo. Med ett år till av hård träning är de nära världselit­en, säger Leppävuori.

– Herrlaget slåss om podiumplac­eringarna i världscupe­n nästa vinter. Seppälä och Hiidensalo kan vara i närheten av topp tre om ett par år.

Bakom landslaget finns talanger som Tuukka Invenius, 21, Tuukka Harjula, 19, och Jaakko Ranta, 20. I januari firade Ranta JEMguld tillsamman­s med Jenni Keränen i mixedstafe­tt.

Bra damlag

Damernas stafettlag var som bästa sjua i världscupe­n och deltog också i OS i Pyeongchan­g – inte minst tack vare Mäkäräinen­s och Laukkanens starka insatser. Bakom dem finns talanger som Venla Lehtonen och Suvi Minkkinen, båda 23 år. Laura Toivanen, 29, är en mycket bra skytt.

– Venla och Suvi är två intressant­a namn. Bakom dem har vi tre systrar Keränen, men det kan ta cirka tre år för dem att komma fram, säger Leppävuori.

– Damerna kommer att ha ett mycket bra stafettlag nästa år, då de yngre lagmedlemm­arna utvecklas ett år till.

De artonåriga tvillingar­na Jenni och Maija samt två år yngre lillasyste­rn Kaisa Keränen hör till framtidslö­ftena inom finländskt skidskyt te. Men Mäkäräinen och Laukkanen behövs ännu några år till.

– Jag hoppas förstås att de fortsätter. De kan vara nära världselit­en i flera år till om de vill. De tillför också erfarenhet till stafettlag­et, säger Leppävuori.

Krävs rutin

Inför säsongen påminde Kaisa Mäkäräinen om att hennes yngre lagkamrate­r fortfarand­e bara är i tjugoårsål­dern. Själv var hon 24 då hon första gången ställde sig på prispallen i världscupe­n i Hochfilzen i december 2007. Det är förstås möjligt att världselit­en blivit ett snäpp bredare sedan dess. Mari Laukkanen tog sina två första segrar förra vintern då hon var 29.

– Damernas världselit är mycket hård. Vanessa Hinz turnerade världscupe­n i fyra år utan att vara topp tre, men i helgen fungerade skyttet till slut då hon vann masstarten i Kontiolax, säger Leppävuori.

– I skidskytte krävs det erfarenhet. Det räcker inte med att det går bra i träningarn­a. Man behöver rutin.

Det finns alltså ljus i tunneln. Men ha tålamod.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? ■
Tero Seppälä är en av de mest begåvade unga skidskytta­rna i landslaget.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ■ Tero Seppälä är en av de mest begåvade unga skidskytta­rna i landslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland