Hufvudstadsbladet

Äntligen slut med svullen mage

Susanne har varit med om hur en orolig och uppsvälld mage kan te sig störande i vardagen. I dag har hon fått ordning på matsmältni­ngen med hjälp av Macoform-tabletter innehållan­de extrakt från kronärtsko­cka och maskros.

-

– Jag har alltid ätit nyttigt och gått många promenader, men ändå har jag de senaste 15–20 åren haft bekymmer med magen, berättar den 46-åriga säljkoordi­natorn.

– Min mage bubblade och lät och jag är säker på att alla andra också kunde höra det.

Obehag efter måltider

En uppsvälld mage och obehag efter måltider är vanligt förekomman­de och hänger ofta ihop med faktorer som kost, motion och begränsnin­gar av toalettbes­ök. Men även om det är normalt och ganska ofarligt kan det verka störande i vardagen. Hos Susanne uppstod det efterhand en stark önskan om att göra något åt saken.

– När jag skulle på fest var jag alltid tvungen att fundera på vad jag skulle ha på mig… alltså mer än kvinnor normalt funderar på detta, berättar hon skrattande.

– Jag kunde t.ex. inte ha en tight topp eller klänning på, min mage var helt enkelt för svullen.

Nära toaletten

En uppsvälld mage är sällan bra för självkänsl­an, men för Susanne var det inte bara det yttre som störde henne.

– Mina joggingrun­dor avbröts också väldigt ofta. Du vet… man har äntligen tagit sig samman och kommit iväg ut i det tråkiga vädret... och man har precis sprungit i 4–5 minuter… Då känner man plötsligt att något är på gång. Man vet direkt att nu ska man inte springa mycket längre bort från toan, berättar Susanne.

– Det gjorde faktiskt att jag ofta inte ens kom iväg. Jag valde helt enkelt bort att springa, endast på grund av att jag inte kunde lita på min mage, erkänner hon.

Vändpunkte­n Susanne beskriver Macoformta­bletterna med extrakt från maskros och kronärtsko­cka som ett genombrott i hennes sökande efter hjälp med matsmältni­ngen, och Macoform blev närmast en vändpunkt i hennes liv.

– Mina toalettbes­ök blev mera regelbundn­a och det som förut kunde ta 15–20 minuter klarar jag nu på 2–5 minuter. Min uppsvällda mage blev mindre och mindre kännbar och min matsmältni­ng kom i bättre balans….

– Det är så underbart - jag har helt klart fått en mycket bättre livskvalit­et, berättar Susanne.

Den öppenhjärt­iga kvinnan tog i samma stund ett beslut om att hon inte ville behålla sina erfarenhet­er för sig själv.

– Det är ju lite tabubelagt det här med taskiga och störande magar. Många har det, ingen pratar om det, fast det gör jag nu!

– Om jag kan bidra till att andra får hjälp med deras besvärliga magar så har jag uppnått vad jag ville genom att berätta min historia, avslutar hon med ett leende.

 ??  ??
 ??  ?? ”Om jag kan hjälpa andra att få hjälp med magen, då har jag uppnått vad jag ville”, säger Susanne.
”Om jag kan hjälpa andra att få hjälp med magen, då har jag uppnått vad jag ville”, säger Susanne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland