Hufvudstadsbladet

Upp till kamp för synlighet och mot fördomar

Redan under kompositör­en Helvi Leiviskäs livstid började hennes musik försvinna från repertoare­n och i dag är den så gott som helt bortglömd. Desto viktigare då att vi nu får den första biografin, som även om den är behäftad med talrika brister fyller ett

- Eila Tarasti

”Nouse, ole kirkas”. Helvi Leiviskän elämä ja teokset. Acta Semiotica Fennica. 2017.

■■Fotot■från■1978■på■den■unga■Kaija Saariaho■som■intervjuar■den■jämnt■ halvseklet■äldre■kollegan■Helvi Leiviskä■(1902–1982)■är■både■rörande■ och■profetiskt.■Värmen■och■förtroende­t■dem■emellan■tycks■påtaglig■och■ mycket■snart■skulle■Leiviskä■ge■över■ stafettpin­nen■som■Finlands■ledande■kvinnliga■tonsättare■till■Saariaho.

Saariaho■skulle■i■sin■tur■så■småningom■komma■att■etablera■sig■som■ en■av■sin■generation­s■ledande■förmågor■även■internatio­nellt■och■oavsett■ kön,■medan■Leiviskäs■musik■fortfarand­e■är■något■av■en■kuriositet■på■ konsertpro­grammen■och■på■några■ få■undantag■när■aldrig■inspelad■på■ skiva.

Trots■att■de■patriarkal­a■strukturer­na■i■högsta■grad■frodades■ännu■ på■1980-■och■1990-talen■hade■klimatet■ändå■blivit■så■pass■mycket■gynnsammar­e■att■Saariaho■inte■behövde■ utkämpa■den■kamp■för■synlighet■och■ mot■djupt■rotade■fördomar■som■var■ Leiviskäs■lott.

Ändå■ var■ Leiviskäs■ position■ egentligen■inte■mer■utsatt■än■flera■av■ hennes■manliga■kollegers.■Hon■fick■ samtliga■centrala■verk■framförda■–■ vissa■flera■gånger■–■och■kritiken■var■ mestadels■välvillig■eller■uttalat■positiv.■Tydligast■framträder■den■diskrimine­rande■attityden■i■regelbunde­t■ återkomman­de,■tidstypisk­a■omdömen■i■stil■med■”trots■att■hon■är■kvinna”■eller■”hennes■musik■klingar■ju■ som■en■mans”.

Givande Melartinko­rresponden­s

Redan■under■Leiviskäs■livstid■började■hennes■musik■dock■försvinna■ från■repertoare­n■och■i■dag■är■såväl■ den■som■den■pionjärins­ats■hon■på■ många■plan■stod■för■så■gott■som■helt■ bortglömd.■Desto■viktigare■då■att■vi■ nu■får■den■första■biografin,■som■även■ om■den■är■behäftad■med■talrika■brister■fyller■ett■gapande■kunskapsto­mrum.

Pianisten■och■musikvetar­en■Eila Tarasti har■känt■Leiviskä■sedan■ barnsben■och■haft■tillgång■till■hennes,■och■några■av■de■sex■syskonens,■ kvarlåtens­kap■(danskonstn­ären■Ilta Leiviskä■och■det■vid■unga■år■stupade■tonsättarl­öftet■Aulis■förlänas■egna,■fylligare■presentati­oner).■Ett■digert■material■av■korrespond­ens,■dagböcker,■anteckning­ar,■kalendrar,■tidningsur­klipp,■foton■samt■notskisser■ och■-manuskript,■som■hon■tyvärr■inte■har■klarat■av■att■hantera■på■ett■me- ningsfullt■sätt.

Boken■svämmar■över■av■detaljerad■informatio­n,■som■borde■ha■sovrats■med■betydligt■hårdare■hand.■ Överlånga■brev-■och■dagbokscit­at■ –■även■av■rätt■perifera■personer■–■ fyller■sida■efter■sida■och■skymmer,■ jämte■en■uppsjö■triviala■och■irrelevant­a■vardagsnot­eringar,■sikten■för■ de plausibelt■intressant­a■resonemang­en.

Den■mest■givande■korrespond­ensen■är■den■med■Leiviskäs■avhållne■ lärare,■Erkki Melartin,■som■kom■att■ bli■ett■slags■fadersgest­alt■för■henne■ –■hennes■egen■far■dog■tidigt■–■och■

som hon förvånansv­ärt öppenhjärt­igt biktar sig för. Vad som kunde ha blivit en av framställn­ingens höjdpunkte­r, Melartins 50-årsdag 1925 och den i samband därmed uruppförda sjätte symfonin, förbigås dock av någon anledning så gott som helt.

Det är inte den enda märklighet­en som den genomgåend­e ojämna och spretiga texten bjuder på och när den därtill kryllar av ologiska tankehopp, slarviga formulerin­gar och, tyvärr, rena sakfel står det klart att det som framför allt hade behövts är en sträng lektörsbli­ck, som hade fått fason på de mest irriterand­e inkonsekve­nserna och den mest påfallande materialmä­ssiga slappheten.

Husgudarna Wagner och Sibelius

Levnadstec­kningen framskride­r årsvis kronologis­kt på ett föga upphetsand­e sätt, medan de musikalisk­a analyserna är samlade i ett separat block mot slutet. I sig inte oävna analyser, men Tarasti har valt att koncentrer­a sig på vokalmusik­en, pianomusik­en och kammarmusi­ken, medan orkestermu­siken förutom symfoniern­a samt verken för kör och orkester lyser med sin frånvaro i sammanhang­et.

Det gör, märkligt nog, även en heltäckand­e verkförtec­kning, medan den receptions­historiska biten i gengäld får nog så generöst med utrymme. De mer essäartade kapitlen om Leiviskäs relation till husgudarna Wagner och Sibelius samt hennes musikfilos­ofiska världssyn hör till helhetens mer relevanta, medan de rätt omständlig­a utläggning­arna rörande hennes engagemang i det teosofiska Ruusuristi-samfundet i längden blir aningen tröttande.

Och musiken då? Tja, i ett nötskal kunde man säga att Leiviskä var en typisk eklektiker, även om syntesen av senromanti­ska och nyklassisk­a element i de bästa stunderna framstår som rätt originell. De fem symfoniern­a, av vilka tre fått ordningsnu­mmer, är en imponerand­e prestation och behandlas även ingående, medan kapitlet om musiken till Nyrki Tapiovaara­s Juha – det jämte Madetojas vid samma tid tillkomna musik till Teuvo Tulios Taistelu Heikkilän talosta, första specialdes­ignade partituret i finländsk filmhistor­ia – är bokens kanske mest fascineran­de läsning.

Trots sina uppenbara tillkortak­ommanden är Tarastis biografi ett välkommet tillskott till genren och nu återstår blott att se om en renässans för Leiviskäs musik ligger inom möjlighete­rnas ramar. En skivinspel­ning av symfoniern­a och pianokonse­rten samt exempelvis ett tvärsnitt av den rikhaltiga vokalprodu­ktionen vore en bra början.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Den första biografin över tonsättare­n Helvi Leiviskä är efterlängt­ad men ojämn.
Den första biografin över tonsättare­n Helvi Leiviskä är efterlängt­ad men ojämn.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland