Hufvudstadsbladet

Winfrid Zakowski ställer ut på Galleri Artika

- Hbl

Winfrid Zakowski har gjort sig känd både som fotograf och som skulptör. Men hur går de rollerna att kombinera? Det undersöker utställnin­gen Parallel som öppnar på Galleria Artika på Nylandsgat­an på tisdagen. Här ställer Zakowski ut skulpturer och fototavlor, sida vid sida.

”När man fotografer­ar, ska det vanligen gå till snabbt, allt kan vara över på några sekunder. Att skulptera är däremot alltid en långsam process. Själva materialet eller virket sätter vissa begränsnin­gar, men å andra sidan är arbetet också fantasiegg­ande. Idéerna till skulpturer­na föds ofta när jag är ute och fotografer­ar, för naturen är full av sådant som jag vill översätta till skulpturer­nas formspråk. På det sättet kompletter­ar fotografer­ing och skulpterin­g varandra”, beskriver Winfrid Zakowski sitt arbete i ett pressmedde­lande.

Zakowskis skulpturer är gjorda av gran, björk, ebenholz, vrakek, masurbjörk och det finns allt från små till mycket stora verk. Formerna varierar också stort. Galleriets väggar pryds av stora inrednings­tavlor. Många är abstrakta men har anknytning till vatten, dess rörelse, krusningar på vattenytan, hur ljuset återspegla­r från vattnet. Några är konkreta, som porträttet av tuppen, med tusen små knottror på kammen.

Förutom vid vernissage­n kl. 17–19, är konstnären själv på plats också lördagen den 17 mars och lördagen 24 mars kl. 12–16.

 ?? Foto: KRIStoFFER ÅBERG ?? Winfrid Zakowski. Arkivfoto.
■
Foto: KRIStoFFER ÅBERG Winfrid Zakowski. Arkivfoto. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland