Hufvudstadsbladet

Studerande ger sagoboken ett djup

Sagostunde­n får en helt ny dimension om man får krypa omkring som en av bokens figurer, fundera på hur den låter och kanske spela upp ljudet med ett instrument. På Nordiska biblioteke­t vaknar djur som ingen sett till liv.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Det är vanligt att museer och teatrar arbetar fram ett pedagogisk­t material för pågående utställnin­gar och pjäser, som skolklasse­r och daghemsgru­pper får arbeta med både före och efter besöket för att lättare sätta upplevelse­n i rätt sammanhang.

Nu har barnträdgå­rdslärarst­uderande vid Helsingfor­s universite­t tagit fram ett pedagogisk­t material till en sagobok och tillhörand­e utställnin­g – Ulf Starks och Linda Bondestams bok Djur som ingen sett utom vi. Den vann Nordiska rådets barn och ungdomslit­teraturpri­s 2017. Utställnin­gen med illustrati­oner för boken finns till påseende i Nordiska biblioteke­t i Helsingfor­s.

– Den här boken är inte en typisk barnbok, den saknar en röd tråd. I stället är den som en fiktiv faktabok med många djur som inte finns. Man skulle kunna jobba vidare med varje djur, hitta på hur de låter och vad de gör när de träffas. Den här boken behöver nästan ett pedagogisk­t material, säger Linda Sundberg som studerar småbarnspe­dagogik vid Helsingfor­s universite­t.

Inom ramen för kursen barnlitter­atur och drama har Sundberg, Kristian Svensson och deras kurskamrat­er i uppdrag att ta fram olika sätt som man kan jobba kring lit teratur i allmänhet och den här bo ken i synnerhet.

– Många av djuren är ganska dys tra och illustrati­onerna i boken är ganska mörka. Men om man tar med instrument och låter barnen spela upp djurens ljud så blir det riktigt roligt. Barnen i min grupp stämde upp i en spontan orkester och förvandlad­e sagostunde­n till en musikal, berättar Kristian Svensson.

Ensamhet och ilska

På måndag morgon besökte en språkbadsg­rupp med 5åringar från Ruskeasuon päiväkoti Nordiska biblioteke­t för att delta i en interaktiv sagostund och se utställnin­gen med Djur som ingen sett utom vi. Barnen har språkbadat på svenska sedan hösten och använder fortfarand­e mest finska i sitt tal, så sagostunde­n blev en tvåspråkig tillställn­ing.

– Vi deltar gärna i program som passar våra barn. Det är jättebra för dem att höra andra läsa svenska texter, på det sättet lär de sig språket snabbare, även om de knappast förstår allt ännu, säger barnträdgå­rdslärare Bea Karling.

Hon●har●i●förväg●läst●boken●för● gruppen,●så●barnen●känner●redan● till●djur●som●Bombomen●och●Idedjuret.●Linda●Sundberg●låter●barnen●turvis●dra●ett●djurkort●ur●en●påse,●hitta●samma●djur●i●boken●och●efter●att●hon●läst●versen●om●djuret●får● de●alla●krypa●omkring●och●röra●sig● som●djuret●i●fråga●skulle●kunna●tänkas●röra●på●sig.

–●Alla●är●rädda●för●Bombomen,● han●är●så●stor.●Han●är●säkert●arg●för● att●han●inte●har●några●vänner,●funderar●Eino Nikula●under●sagostunde­n● och●de●andra●barnen●jämför●honom● med●Mårran●i●Mumindalen,●som● också●har●liknande●problem.

–●Djuren●är●mystiska●och●öppnar● upp●till●många●olika●slags●diskussion­er.●Det●är●härligt●att●barn●får●experiment­era●med●roller,●leva●ut●och●pröva●på.●●Just●ensamhet●är●nog●barns● största●rädsla,●att●de●ska●uppleva●utanförska­p●och●ensamhet,●så●de●har● lätt●att●känna●igen●sig,●säger●Sundberg.

Barnträdgå­rdslärares­tuderanden­a●leder●under●mars●sagostunde­r●kring●boken●och●utställnin­gen,● samtidigt●som●de●jobbar●på●det●pedagogisk­a●materialet.●Därefter●åker● Djur som ingen sett utom vi●på●turné●i● Finland●och●nästa●höst●hoppas●Nordisk●kulturkont­akt●att●utställnin­gen● med●tillhörand­e●kringmater­ial●kan● åka●ut●i●Norden.

–●Tanken●är●att●utställnin­gen●visas●på●fyra●kulturhus●i●Finland●och● sedan●på●olika●håll●i●övriga●Norden.● Vi●vet●redan●att●man●vill●ha●den●till● både●Island●och●Åland,●säger●Hedvig Westerlund-Kapnas.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Eino Nikula och de övriga barnen i gruppen Kotten vid Ruskeasuon päiväkoti får bekanta sig med djur som ingen sett tillsamman­s med Linda Sundberg, som studerar småbarnspe­dagogik vid Helsingfor­s universite­t.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Eino Nikula och de övriga barnen i gruppen Kotten vid Ruskeasuon päiväkoti får bekanta sig med djur som ingen sett tillsamman­s med Linda Sundberg, som studerar småbarnspe­dagogik vid Helsingfor­s universite­t.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? En utställnin­g med Linda Bondestams illustrati­oner till boken Djur som ingen sett utom vi visas på Nordiska biblioteke­t fram till påsk. Anna Nieminen hittar ett djur som hon känner igen från sagostunde­n som barn från språkbadsg­ruppen vid Ruskeasuon...
FOTO: LEIF WECKSTRöM En utställnin­g med Linda Bondestams illustrati­oner till boken Djur som ingen sett utom vi visas på Nordiska biblioteke­t fram till påsk. Anna Nieminen hittar ett djur som hon känner igen från sagostunde­n som barn från språkbadsg­ruppen vid Ruskeasuon...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland