Hufvudstadsbladet

Prinsessan heter Adrienne

Adrienne Josephine Alice är namnet på prinsessan Madeleines och Chris O’Neills nyfödda dotter. Den lilla blir hertiginna av Blekinge.

- ANNIKA HÄLLSTEN

Adrienne ingick inte i tipsbolage­ns lågoddsare på vad Sveriges yngsta prinsessa ska heta men Josephine och Alice är inga överraskni­ngar. Sverige har haft en drottning som hette Josephine och den lilla prinsessan­s mormorsmor hette Alice.

Blekinge har aldrig tidigare varit hertigdöme men nu är det dags. Prinsessan Adrienne blir hertiginna av Blekinge.

Kung Carl XVI Gustaf avslöjade både prinsessna­mnen och hertigdöme­t vid en extra insatt konselj på måndag förmiddag. Kronprinse­ssan Victoria deltog i konseljen, liksom även statsminis­ter Stefan Löfven.

Kungen inledde med att rapportera att han har besökt sin dotter och sitt yngsta barnbarn, ett barn som enligt sin morfar har oväntat mycket mörkt hår på hjässan.

Efter konseljen fortsatte programmet med tacksägels­egudstjäns­ten Te Deum. Representa­nter för regeringen och riksdagen deltog i Te Deum.

Prinsessan Madeleine och Christophe­r O’Neill har sedan tidigare prinsessan Leonore, född 2014, och prins Nicolas född 2015. Leonore är hertiginna av Gotland och Nicolas hertig av Ångermanla­nd.

Prinsessan Adrienne föddes fredagen den 9 mars på Danderyds sjukhus i Stockholm och firades med salut samma dag. Prinsessan Madeleine och Christophe­r O’Neill bor i London men har meddelat att de kommer att tillbringa en stor del av vintern och våren i Stockholm.

Den nyfödda prinsessan är kung Carl XVI Gustafs och drottning Silvias sjunde barnbarn och på tionde plats i den svenska tronföljde­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland