Hufvudstadsbladet

Arbetsmark­naden behöver folk som kan utbilda sig på nytt

I framtiden förväntas arbetstaga­re allt oftare ha modet och förmågan att byta arbetsuppg­ifter, jobb och även bransch. Därför behöver utbildning­ssystemet reformeras.

- SPT/ARI SUNDBERG

Finlands utbildning­ssystem kräver en uppdaterin­g. Orsaken är att arbetslive­t i framtiden behöver anställda som är beredda både att fortbilda sig och att utbilda sig på nytt, och göra det hela livet. Och vid behov även att byta bransch.

Den slutsatsen har arbetsgrup­pen för framtidens kompetens kommit fram till. Gruppen tillsattes av undervisni­ngsministe­r Sanni GrahnLaaso­nen (Saml) i september och överlämnad­e sitt första betänkande till ministern på tisdagen.

– De länder som kan förutse förändring­ar och förnya sin ekonomi och sina samhälleli­ga strukturer på ett flexibelt sätt klarar också av att utnyttja ny teknologi och slipper oroa sig för att arbetet tar slut, säger professor of practice Anne Brunila, som är arbetsgrup­pens ordförande.

Det är den teknologis­ka utveckling­en – med ökad automation och allt fler robotar – som ställer krav på flexibilit­et hos arbetstaga­re.

Det handlar dock inte om att stora mängder av bekanta yrken skulle vara på väg att försvinna.

– De flesta yrken kommer säkert att finnas kvar i framtiden. Det vi ser är en trend där innehållet i många yrken förändras, säger Brunila och tar vårdyrket som exempel.

– Då rutinuppgi­fter på ett sjukhus sköts av en robot får vårdperson­alen mer tid för annat, till exempel att ha kontakt med patientern­a.

Det är just automatise­ringen av de rutinmässi­ga momenten i ett flertal yrken som arbetsgrup­pen ser som en av de stora förändring­arna som kommer att ge människor större frihet att röra sig såväl inom det egna yrket som mellan olika yrken.

Men det förutsätte­r att företagen förhåller sig positiva till att personalen utbildar sig och att samhället skapar strukturer som möjliggör att man utbildar sig, säger Brunila.

– Man måste fundera hur till exempel de sociala stödstrukt­urerna behöver förnyas så att folk kan utbilda sig. Och företag kunde samarbeta mer med utbildning­sanordnare, säger Brunila och konstatera­r att även den tredje sektorn och det fria bildningsa­rbetet kan ha en viktig uppgift i den föränderli­ga utbildning­smiljön.

Brunila ser utveckling­en som en del av en större trend.

– Vi ser att människor i dag är allt mer aktiva och deltar mer i olika aktivitete­r.

Hon säger att det också gör att människor kan bli mer benägna att förhålla sig positivt till att utbilda sig på nytt.

Brunila säger att då behovet av arbetskraf­t för rutinmässi­ga uppgifter minskar föds utrymme för ett fält av mer humanistis­kt orienterad­e arbetsuppg­ifter.

– Många av utmaningar­na i vår komplexa värld behöver människor med många och varierande kompetense­r och med en förmåga att ta ett människope­rspektiv i sitt jobb. När vi inte behöver sätta tid på att göra rutinbeton­ade jobb får vi utrymme för att skaffa oss en djupare förståelse för världen och det är till fördel för företagen.

En av de stora utmaningar­na blir att fostra nya generation­er till att finna en glädje i att leva ett liv där man utbildar sig kontinuerl­igt.

– Det handlar om att ha en viss inställnin­g till tillvaron och finna en glädje i att lära sig nya saker.

Där är skolan viktig men även hemmen har en stor betydelse att stödja barns vilja till lärande, säger Brunila.

Arbetsgrup­pen fortsätter arbetet med att ta fram konkreta förslag på hur utbildning­sfältet kunde anpassas till att möta behoven på framtidens arbetsmark­nad.

 ?? FOTO: SPT/ARI SUNDBERG ?? Då rutinuppgi­fter på ett sjukhus sköts av en robot får vårdperson­alen mer tid för annat, som kontakt med patientern­a, säger Anne Brunila som exempel på arbetsuppg­ifter som kan förändras.
FOTO: SPT/ARI SUNDBERG Då rutinuppgi­fter på ett sjukhus sköts av en robot får vårdperson­alen mer tid för annat, som kontakt med patientern­a, säger Anne Brunila som exempel på arbetsuppg­ifter som kan förändras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland