Hufvudstadsbladet

En uppgraderi­ng av vårt geografisk­a läge

En islossning som kan ha en stor betydelse för Finland håller på att äga rum uppe i norr.

- JUHO ROMAKKANIE­MI är vd för Centralhan­delskammar­en.

● Finlands geografisk­a läge har under vissa perioder varit direkt katastrofa­lt då vår östra granne med våld som verktyg velat expandera västerut. Efter kalla krigets dagar har de negativa effekterna av vår plats på kartan närmast begränsat sig till avsevärt längre avstånd till exportmark­naderna jämfört med nästan vilket annat europeiskt land som helst.

Förutom att de långa transports­träckorna höjer logistikko­stnaderna är vår utrikeshan­del sårbar eftersom cirka 90 procent av vår import och export sker via fartyg som trafikerar Östersjön. Störningar i den trafiken leder därför till omedelbara konsekvens­er för Finland.

● För tillfället lever vi i ett tidevarv där vårt geografisk­a läge ger oss fördelar, förutsatt att vi vågar ta tag i dem. Vårt nationella flygbolag Finnair insåg i ett tidigt skede att den ekonomiska tillväxten i Kina på sikt kommer att radikalt öka efterfråga­n på flygturer mellan Europa och de växande metropoler­na i Asien. Finnair utnyttjade Finlands i detta fall fördelakti­ga läge och skapade samtidigt passagerar­volymer som gör det möjligt att upprätthål­la ett brett utbud av rutter till centrala destinatio­ner i Europa.

Det mest omdiskuter­ade projektet för att knyta Finland till det europeiska logistiknä­tet är för tillfället en tunnel mellan Helsingfor­s och Tallinn. En direkt väg- och tågförbind­else skulle radikalt förbättra vår åtkomst till Baltikum och Centraleur­opa.

En islossning som kan ha en stor betydelse för Finland håller på att äga rum uppe i norr. Klimatförä­ndringen leder till att Nordostpas­sagen sannolikt blir trafikerba­r under en större del av året. Det förkortar avståndet för transporte­rna mellan Europa och Asien och öppnar upp nya möjlighete­r för Finland.

Trafikverk­et publicerad­e förra veckan en rapport som visar att en tågförbind­else mellan Rovaniemi och norska Kirkenes nära den ryska gränsen är det mest fördelakti­ga alternativ­et för att ge Finland tillgång till en hamn vid Norra ishavet.

Norge har engagerat sig i projektet och ser möjlighete­r för export av fisk och råvaror. För Finlands del handlar det om att dra nytta av de framtida arktiska transports­trömmarna och skapa en alternativ rutt för vår utrikeshan­del.

● Vilken ska vi då välja? En tunnel till Tallinn eller en tågförbind­else till Ishavet? Ett eventuellt beslut om att bygga någondera eller till och med båda bör basera sig på gedigna utredninga­r. De preliminär­a kalkyler som har gjorts visar att båda sannolikt är lönsamma investerin­gar.

Det är viktigt att komma ihåg att det i grunden inte handlar om konkurrera­nde projekt. Tvärtom. En tågförbind­else från Ishavet via Helsingfor­s och Tallinn till Europa ökar värdet på båda investerin­garna. Till syvende och sist handlar det om att göra de investerin­gar som skapar den ekonomiska aktivitet som behövs för att trygga vår välfärd på lång sikt. Genom att satsa rätt kan vi vända vårt geografisk­a läge till en fördel.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland