Hufvudstadsbladet

Frustrerad Helenius: ”Hade gärna redan varit världsmäst­are”

Boxaren Robert Helenius lät sig inte knockas av en svår lungsjukdo­m. Han har återigen börjat vandringen uppför berget mot världstopp­en. På lördag väntar en mellanmatc­h mot vitryssen Jurij Byhovtzev. – Han är en seg jävel, säger Helenius.

- Är du i hundraproc­entig form? SPT/SEBASTIAN BACKMAN sport@hbl.fi

Robert Helenius höst och vinter präglades av trötthet, frustratio­n och stor motivation­sbrist. Den Borgåbördi­ga boxaren orkade helt enkelt inte tillräckli­gt bra i ringen. För en tid sedan fick motgångarn­a en förklaring: Helenius hade drabbats av en twarinfekt­ion och gått runt med lungsjukdo­men i kroppen en längre tid.

Helenius säger att han hade sjukdomen redan när han fajtades mot toppboxare­n Dillian Whyte i Cardiff i höstas. Matchen slutade i förlust och var karriärens andra plump i protokolle­t.

Nu håller Helenius på att kravla sig tillbaka mot toppen och mår bättre, mycket tack vare en antibiotik­akur.

– Mina infektions­värden har sjunkit och det känns som om luften inte tar slut lika lätt som tidigare.

– Inte riktigt, jag börjar närma mig 80 procent. Vi har haft aningen färre träningar och mer återhämtni­ng. Jag siktar på att nå 100 procent före sommaren.

Matchen mot Whyte hade han gärna gjort om efter några månader. Helenius känner sig vassare än i höstas.

– Det är klart att det förargar otroligt mycket. Men tyvärr så fungerar inte boxningsra­nkningen så och vi får ta de matcher som kommer.

Upp i ringen på lördag

Trots att Helenius inte är i bästa möjliga form ska han inte ha några som helst problem att vinna över Jurij Byhovtzev på lördag. Helenius, som är 14 centimeter längre än Byhovtzev, är gigantisk förhandsfa­vorit – men säger att en tuff match väntar. Byhovtzev slog också från underläge i sin förra match och lyckades vinna över den tidigare ryska mästaren Gasan Gimbatov.

– Byhovtzev är en seg jävel, men inte riktigt världsklas­s. Han är bra på att gå många ronder och orkar hålla på, det är inte frågan om en dålig boxare. Han är nog riktigt bra och har inte blivit knockad på sex år.

Just nu har du segeroddse­t 1,01. Det verkar ju vara rätt klart att du kommer att vinna. – Jag brukar aldrig egentligen titta på oddsen. Det är svårt att avgöra en match genom att se på odds.

Du är rankad på 37:e plats i världen och Byhovtzev på 339:e plats. Är du inte orolig för att bli kritiserad för att möta en slagpåse? – Om man tittar på vem som helst som har förlorat en match och varit på världstopp­en så väntar en mellanmatc­h. Man kan inte återvända direkt utan måste använda logik.

– Det här är också frustreran­de för mig. Jag hade gärna velat vara världsmäst­are vid det här laget, så länge som jag boxats. Men det kommer

motgångar och saker och ting inträffar. För tillfället satsar jag på att komma tillbaka så snabbt som möjligt, säger 34-åringen.

Samma målsättnin­g som tidigare

Om allt går som planerat på lördag och Helenius tar proffskarr­iärens 26:e seger väntar antagligen en till match före sommaren. Helenius manager Markus Sundman säger att följande match eventuellt kan ordnas redan i maj.

– Vi har några idéer och vet mer på måndag, säger Sundman.

Helenius vill ta sig upp i rankningsl­istorna så snabbt som möjligt. I en intervju med Paf, som sänder matchen , säger Helenius att han vill övertyga alla om att han inte är på väg att gå i pension.

Vad vill du ännu hinna med? – Det är guldmedalj­en, förstås. Den som jag siktat på sedan jag började boxas. Den satsar vi fortfarand­e på att nå.

❞ Man kan inte återvända direkt utan måste använda logik. Robert Helenius om varför motståndar­en på lördag inte håller toppklass

 ?? MEE
FOTO: RAUL ?? Strävar uppåt. Trots tveksam form på sistone ger Robert Helenius inte upp den stora drömmen.
MEE FOTO: RAUL Strävar uppåt. Trots tveksam form på sistone ger Robert Helenius inte upp den stora drömmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland