Hufvudstadsbladet

Boris Johnson skärper tonen mot Ryssland

”Högst troligt” att Moskva ligger bakom giftattack­en, säger brittiske utrikesmin­istern

- TT-AFP-REUTERS

Ryssland kommer att svara på Storbritan­niens beslut att utvisa 23 ryska diplomater genom att göra detsamma med brittiska diplomater, säger den ryske utrikesmin­istern Sergej Lavrov.

– Det kommer vi, självklart, svarar Lavrov på en fråga från Reuters reporter i samband med ett möte i Kazakstan om Syrien.

Beslutet att utvisa ryska diplomater fattades av Storbritan­nien sedan landet pekat ut Ryssland som ansvarigt för nervgiftsa­ttacken mot den tidigare dubbelagen­ten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal.

Ryssland meddelar även att man kommer att inleda en brottsutre­dning om mordförsök på Julia Skripal, som är rysk medborgare, och en om mord på en annan ryss, Nikolai Glushkov, som hittades död i sitt hem i London i år.

Rysslands ambassadör i London, Alexander Jakovenko, säger att ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter är i kritiskt tillstånd.

STORBRITAN­NIEN/RYSSLAND Ryssland kommer att svara på Storbritan­niens beslut att utvisa 23 ryska diplomater genom att göra detsamma med brittiska diplomater, säger den ryske utrikesmin­istern Sergej Lavrov.

– Det kommer vi, självklart, svarar Lavrov på en fråga från Reuters reporter i samband med ett möte i Kazakstan om Syrien.

De har fastställt dödsorsake­n till någon form av tryck mot nacken.

Beslutet att utvisa ryska diplomater fattades av Storbritan­nien sedan landet pekat ut Ryssland som ansvarigt för nervgiftsa­ttacken mot den tidigare dubbelagen­ten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal.

Ryssland meddelar även att man kommer att inledda en brottsutre­dning om mordförsök på Julia Skripal, som är rysk medborgare, och en om mord på en annan ryss, Nikolai Glushkov, som hittades död i sitt hem i London i år.

Johnson: Putins beslut

Läget mellan Ryssland och Storbri- tannien är mycket spänt efter det misstänkta mordförsök­et på Skripal.

Brittiska utrikesmin­istern Boris Johnson säger att det är ytterst sannolikt att president Vladimir Putin var den som fattade beslutet att använda nervgift mot en tidigare spion i Storbritan­nien.

– Vi har ingenting emot ryssarna själva. Det finns ingen ryssfobi …Vår konflikt är med Putins Kreml och med hans beslut, säger Boris Johnson.

– Varje omnämnande av vår president i detta sammanhang är chockerand­e och en oförlåtlig kränkning av diplomatis­ka regler och anständigt beteende, svarar Kremls talesperso­n Dmitrij Peskov.

Labours ledare Jeremy Corbyn manar dock till försiktigh­et och att man inte ska trissa upp läget i onödan innan det bevisats att Ryssland verkligen ligger bakom förgiftnin­gen. I en debattarti­kel i tidningen The Guardian varnar han för ett nytt kallt krig.

”I stället behöver Storbritan­nien upprätthål­la sina lagar och värderinga­r utan förbehåll. Och de borde vara länkade till en utrikespol­itik som utnyttjar alla tillfällen till att minska spänningar och konflikter”, skriver han.

Isolering inget alternativ

Även Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g varnar för en återgång till kalla kriget-relationer med Ryssland, men säger att han samtidigt förstår den brittiska hållningen.

– Vi vill inte ha ett nytt kallt krig, vi vill inte ha en ny kapprustni­ng, Ryssland är vår granne och därför måste vi fortsätta sträva efter ett bättre förhålland­e till Ryssland, säger han till BBC.

Han säger också att Nato och dess allierade under de senaste åren har infört ekonomiska sanktioner mot Ryssland och sänt fler trupper till Östeuropa som svar på den ”för- ändrade säkerhetss­ituationen”. Men han betonade att ”isolera Ryssland inte är ett alternativ”.

– Ryssland kommer att förstå att det är i deras intresse att inte konfronter­a oss utan att samarbeta med oss, och vi är redo att göra det om de respektera­r grundlägga­nde normer och regler för internatio­nellt beteende, säger Stoltenber­g.

 ?? FOTO: EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT, EPA/NEIL HALL ?? Brittiska utrikesmin­istern Boris Johnson (t.h.) säger att Rysslands president Vladimir Putin var den som fattade beslutet om giftattack­en.
FOTO: EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT, EPA/NEIL HALL Brittiska utrikesmin­istern Boris Johnson (t.h.) säger att Rysslands president Vladimir Putin var den som fattade beslutet om giftattack­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland