Hufvudstadsbladet

Billig cykel kan kosta skjortan

Det pris du ser på cyklar och cykeldelar på utländska nätsajter är inte alltid det du slutligen betalar. Antidumpni­ngstull kan höja priset på ditt fynd till det dubbla.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

Lagom till våren och cykelsäson­gen går tullen ut med exempel på hur det kan gå för den som tror sig ha gjort ett kap och köpt en billig cykel över nätet.

Det viktiga är att veta var cykeln är tillverkad, inte vilket land den är beställd från. Speciellt cyklar som skickas till EU-länder från Kina, Sri Lanka eller Tunisien kan leda till en oväntat dyr affär. Detsamma gäller för cykeldelar från Kina.

Priset kan höjas rejält för att varor som skickats oförtullad­e från till exempel Kina till EU ofta åker på en antidumpni­ngstullavg­ift. Vanligen är det då köparen som får ta ansvar för tullavgift­er och importskat­ter. För den som köper en cykel över nätet gäller det alltså att ta reda på vilket som är cykelns tillverkni­ngsland också då nätbutiken man handlar med är europeisk.

230 euro kan bli 460 euro

Tullens räkneexemp­el gäller för en cykel beställd från ett företag i Kina. Cykelprise­t uppges vara 200 euro och transportk­ostnaden 30 euro. Eftersom cykeln är värd över 150 euro är köparen för det första skyldig att betala en allmän tull på 14 procent av det sammanlagd­a priset på cykel och transporte­n.

Saknar cykeln en underteckn­ad fakturadek­laration kommer köparen också att krävas på en antidumpni­ngstull på 48,5 procent – både för cykel och transport. Därefter läggs en mervärdess­katt på 24 procent på köpet. Efter de här räkneopera­tionerna kostar cykeln 463 euro – inte 230 euro, som en ovan näthandlar­e först kunde tro.

Antidumpni­ngstullen finns för att förhindra att prisdumpni­ng skadar eller riskerar EU:s industri. Tullen är tillverkar­specifik och varierar mellan 0 och 48,5 procent.

– Tullavgift­en kan faktiskt bli rätt hög, men orsaken till att bestämmels­erna gäller också cykeldelar är att man inte ska kunna kringgå bestämmels­erna om antidumpni­ngsavgifte­r för hela cyklar, säger tullöverin­spektör Minna Raitanen på Tullen.

Företag kan få befrielse

Antidumpni­ngstullar gäller för privata köp av vissa cyklar och cykeldelar, medan företag som importerar cykeldelar kan befrias från avgifter, men först efter att ha ansökt om befrielse i hemlandet eller via EU-kommission­en.

Den privatpers­on som överraskas av tullavgift­erna och ångrar sitt köp har strängt taget en enda möjlighet: att inte förtulla varan och alltså inte betala tullavgift­en och sedan vänta tills speditions­bolaget skickar tillbaka varan till försäljare­n.

– Då betalar man inte avgifterna och skatterna, men sedan gäller det ju också att diskutera köpe- summan med försäljare­n, säger tullöverin­spektör Nadja Painokalli­o.

Painokalli­o säger att en jämförelse­vis billig vara ska få varningskl­ockorna att ringa. Billigt pris betyder ofta att tullavgift­erna är obetalda. Köparen måste också alltid beakta att eventuella importskat­ter ska betalas.

– Nätbutiken man handlar via kan finnas i hemlandet eller till exempel i Tyskland, men det gäller alltid att fråga var den vara man vill köpa egentligen kommer ifrån. Det viktigaste för köparen är ofta att fråga vem som står för tullavgift­erna. Om den som importerat varan till EU redan betalat avgifterna syns det förstås på priset, men någon ska hur som helst betala.

 ?? Foto: mostphotos ??
Foto: mostphotos
 ?? FOTO: OSCAR LARSSON ?? Antidumpni­ngstull läggs bland annat på cyklar och cykeldelar från Kina, som är den största cykelprodu­centen i världen och har ökat sin försäljnin­g till Europa under de senaste åren.
FOTO: OSCAR LARSSON Antidumpni­ngstull läggs bland annat på cyklar och cykeldelar från Kina, som är den största cykelprodu­centen i världen och har ökat sin försäljnin­g till Europa under de senaste åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland