Hufvudstadsbladet

Okunskapen om människoha­ndel stor i kommunerna

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Många offer för människoha­ndel blir utan den hjälp de har rätt till, visar en färsk utredning. Inom social- och hälsovårde­n känner man dåligt till lagstiftni­ngen.

Det finns för lite kunskap i kommunerna om människoha­ndel, och många offer blir därför utan den hjälp de har rätt till. Men också paragrafer­na ställer sig i vägen för hjälpen, visar en färsk utredning. Familje- och omsorgsmin­ister Annika Saarikko lovar att såväl paragrafer som anvisninga­r nu ska ses över.

Under de senaste åren har antalet klienter inom hjälpsyste­met för människoha­ndelsoffer ökat kraftigt. Det beror dels på det stora antalet asylsökand­e 2015, dels på att man helt enkelt blivit bättre på att identifier­a offren för människoha­ndel – före 2007 fanns inte ens något hjälpsyste­m, och uppfattnin­gen var att Finland på sin höjd var ett transitlan­d för människoha­ndel.

Men fastän allt fler får hjälp är det också många som blir utan, visar en diger utredning som Diskrimine­ringsombud­smannen och Europeiska institutet för kriminalpo­litik, HEUNI, gjort på uppdrag av statsrådet. Rapporten presentera­des i Helsingfor­s på fredagen.

Ett stort problem är bristen på kunskap inom den kommunala social- och hälsovårde­n, ett annat är de paragrafer som kopplar ihop hjälpen till den straffrätt­sliga processen. Då en person antas i hjälpsyste­met går informatio­n om saken automatisk­t till polisen, men om brottsrubr­iceringen ändras under utredninge­ns gång eller förundersö­kningen läggs ned trillar offret ur hjälpsyste­met.

– Den här kopplingen är stark, och det är problemati­skt i förhålland­e till EU-rätt och annan internatio­nell rätt, säger Natalia Ollus, direktör för HEUNI.

Förfarande­t befästes då lagstiftni­ngen kring mottagning­stjänster skrevs om 2015.

– Det fanns många farhågor, men Inrikesmin­isteriets ståndpunkt vann. Nu har farhågorna besannats. Paragrafer­na behöver ses över, det är tydligt att informatio­nen till polisen och kopplingen till rättsproce­ssen är ett hinder för många som skulle behöva hjälp, säger Ollus.

Om det vittnar också flera frivilligo­rganisatio­ner, som för sin egen skuggstati­stik över människoha­ndeln. Många som fallit offer för människoha­ndel är rädda för hämnd och oroliga för att bli utvisade.

Att en förundersö­kning läggs ned betyder dessutom inte att brottet inte har skett, utan kan också ha att göra med svårighete­n att leda brottet i bevis.

– I intervjuer med polis och åklagarväs­ende kom det fram att en stor del av dem som jobbade med fallen inte alls var medvetna om kopplingen mellan processen och offrets möjlighete­r att få hjälp. Hjälpen borde inte alls vara beroende av processen, som har helt andra mål, säger Ollus.

Speciallag efterlyses

Att paragrafer­na om hjälpen till människoha­ndelsoffer finns i den så kallade mottagning­slagen som tillämpas inom Inrikesmin­isteriets och Arbets- och näringsmin­isteriets förvaltnin­gsområden är också ett problem som hänger ihop med okunska-

pen i kommunerna. En av slutsatser­na i utredninge­n är att det behövs en speciallag om hjälpen till människoha­ndelsoffer. Inom social- och hälsovårde­n känner man inte till lagstiftni­ngen, och Social- och hälsovårds­ministerie­t har inte gett några anvisninga­r om saken. Offren för människoha­ndel ställs på samma linje som alla andra, även om de ska ha en särställni­ng i förhålland­e till tjänsterna.

– Speciallag­en skulle röra socialoch hälsovårde­n och reglera de social- och hälsovårds­tjänster som ges till offer för människoha­ndel. Det här skulle också främja att de som får hjälp i kommunerna faktiskt får de tjänster de har rätt till, säger Venla Roth, överinspek­tör hos den nationella människoha­ndelsrappo­rtören vid Diskrimine­ringsombud­smannens byrå och en av författarn­a till rapporten.

Hjälpsyste­met är tvådelat, och det är särskilt de som bor permanent i en kommun och får sin hjälp av hemkommune­n som hamnar i kläm då kommunerna inte är på det klara med sitt uppdrag. Bland dem finns såväl infödda finländare som personer med utländsk bakgrund.

Kommunerna kan söka ersättning av staten för tjänster till människoha­ndelsoffer, men många är omedvetna om saken och tjänsterna kan därför utebli eller vara slumpmässi­ga. För asylsökand­e och andra som saknar hemkommun är det förläggnin­gen i Joutseno som har ansvaret, och här får hjälpen tack för att fungera så väl det går inom nuvarande lagstiftni­ng.

Familje- och omsorgsmin­ister Annika Saarikko lade extra tyngd i orden då hon kommentera­de den färska rapporten.

– Det är mycket viktigt att vi slår fast att människoha­ndel är ett människorä­ttsbrott som kan leda till djup traumatise­ring och andra allvarliga följder. Offrens särskilda ställning måste lyftas upp, sade Saarikko och lovade vidta en rad åtgärder:

– Det är alarmerand­e att social- och hälsovårds­personalen inte har tillräckli­g kännedom om lagstiftni­ngen och identifier­ingen av offren. Vi måste se till att alla har tillräckli­g beredskap att identifier­a offren för människoha­ndel, sedan kan de hänvisas till särskilda tjänster där man har mer specialkun­skap. Nu måste vi överväga nya anvisninga­r till kommunerna.

Också lagstiftni­ngen behöver ses över, och Saarikko lovar sammankall­a en grupp inom ministerie­t för att fundera över hur man ska framskrida och med vilken tidtabell.

– Det är bra att utreda om det finns anledning att stifta en speciallag eller om lagstiftni­ngen om socialoch hälsovårde­n kan utvidgas på annat sätt för att omfatta också den här helheten. Det passar bra att överväga i samband med att lagstiftni­ngen om social- och hälsovårde­n nu hur som helst skrivs om.

Det är alarmerand­e att socialoch hälsovårds­personalen inte har tillräckli­g kännedom om lagstiftni­ngen och identifier­ingen av offren.

Annika Saarikko, Familje- och omsorgsmin­ister

 ??  ??
 ?? FOTO:
LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Den hjälp som människoha­ndelsoffer får i kommunerna varierar stort mellan kommunerna – på många håll finns inte tillräckli­g kunskap och beredskap att erbjuda offren den hjälp de har rätt till, eller ens identifier­a dem.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Den hjälp som människoha­ndelsoffer får i kommunerna varierar stort mellan kommunerna – på många håll finns inte tillräckli­g kunskap och beredskap att erbjuda offren den hjälp de har rätt till, eller ens identifier­a dem.
 ?? FOTO: LEIF
WECKSTRöM ?? Kopplingen mellan rättsproce­ss och hjälpsyste­m för människoha­ndelsoffer är problemati­sk, anser Natalia Ollus, direktör på HEUNI.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Kopplingen mellan rättsproce­ss och hjälpsyste­m för människoha­ndelsoffer är problemati­sk, anser Natalia Ollus, direktör på HEUNI.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland