Hufvudstadsbladet

Polisen ropar på förstärkni­ng

Finlands polisorgan­isationers förbund SPJL anser att den nuvarande polisstyrk­an inte räcker till för att bekämpa organisera­d brottsligh­et och det ökade antalet uppdrag som den nya alkohollag­en för med sig.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

Finlands polisorgan­isationers förbund kräver att polisens resurser ökas med minst 700 nya poliser. Orsaken är bland annat den nya alkohollag­en som väntas föranleda fler uppdrag för polisen.

SPJL kräver att polisens resurser ökas med minst 700 nya poliser. För tillfället är den sammanlagd­a styrkan 7 150 poliser.

– Om tilläggsre­surser inte fås måste polisen börja prioritera sin verksamhet ännu striktare och allt fler uppdrag förblir ogjorda, säger SPJL:s ordförande Jonne Rinne, som påpekar att även Polisstyre­lsen har krävt att resurserna ökas till 7 850 poliser.

Redan innan den nya alkohollag­en trädde i kraft var polisen tvungen att tacka nej till 100 000 larmuppdra­g varje år på grund av resursbris­t. När restaurang­er nu ges friare spelrum och kan sälja alkohol fram till klockan 4 på morgonkvis­ten ökar polisens uppdrag för att upprätthål­la den allmänna ordningen.

– Lagberedni­ngen visade att problemen orsakade av alkohol kommer att öka. För polisen uppskattas det betyda 170 nya årsverken. Problemen syns på sikt, säger Rinne.

– Det finns andra växande allvarliga hot som gängbildni­ng, organisera­d brottsligh­et och marginalis­ering, som i värsta fall kan leda till terrorism.

Därför föreslår SPJL att polisens resurser ökas gradvis fram till 2024. Enligt Rinne är det viktigt att satsa på förebyggan­de arbete – polisen borde ingripa i förväg i stället för att låta en efterfråga­n uppstå.

– Polisen har ett servicelöf­te och om det inte uppfylls börjar folkets tillit till polisen smulas sönder. Vi vill behålla folkets förtroende.

Modell tar SPJL från de övriga nordiska länderna. Finland har det lägsta antalet poliser i Norden jämfört med befolkning­smängd. Nu är den sista stunden för Finland att undvika de problem som den svenska polisens resursbris­t lett till i Sverige, enligt SPJL.

– Vi kan inte låta oss hamna i samma situation som Sverige där man inte satsade på förebyggan­de arbete i sårbara områden. Det var kris innan de politiska beslutsfat­tarna vaknade upp till polisbrist­en och började öka på resurserna och polisyrket­s attraktion, säger Rinne

I Sverige har polisbrist­en förvärrats av låga löner och våld mot poliser. Det säger det svenska polisförbu­ndets ordförande Lena Nitz i ett pressmedde­lande. Hon betonar att en allvarlig brist på poliser är det största hotet mot ett säkert samhälle.

– Polisyrket ska vara attraktivt. Det förutsätte­r en lön och arbetsvill­kor som motsvarar yrkets svårighets­grad, säger Nitz.

Också SPJL:s fackliga centralför­bund Akavas ordförande Sture Fjäder anser att beslutsfat­tarna borde dra lärdom från Sveriges erfarenhet­er.

– Landets säkerhet är en viktig fråga för alla finländare. Resurssats­ningar och ökad yrkesattra­ktivitet krävs för att förtroende­t för polisen och samhällets säkerhet ska bevaras. På det viset säkrar man hela samhällets handlingsf­örmåga och förmågan att skapa välfärd, säger Fjäder.

❞ Lagberedni­ngen visade att problemen orsakade av alkohol kommer att öka. För polisen uppskattas det betyda 170 nya årsverken. Problemen syns på sikt

Jonne Rinne

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA ?? Polisen klagar på resursbris­t. Mera pengar, mera folk.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA Polisen klagar på resursbris­t. Mera pengar, mera folk.
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA ?? Jonne Rinne är ordförande för Finlands polisorgan­isationers förbund.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA Jonne Rinne är ordförande för Finlands polisorgan­isationers förbund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland