Hufvudstadsbladet

Brittisk krigsretor­ik mot ryska förnekande­n

Krigsretor­ik i parlamente­t, alternativ­a förklaring­ar från Ryssland. Nervgiftsa­ttacken ökar spänningen.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Nervgiftat­tacken i Salisbury mot den tidigare ryske dubbelagen­ten Sergej Skripal och hans dotter Julia har helt väntat skärpt de internatio­nella relationer­na. Premiärmin­ister Theresa May lägger med stöd av brittiska utredninga­r entydigt skulden för mordförsök­et på Ryssland. Tyskland, Frankrike och USA håller i ett gemensamt uttalande med om att ingen annan än Ryssland kan ligga bakom dådet.

Storbritan­nien reagerade genom att utvisa 23 ryska diplomater, Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov säger att Ryssland kommer att svara på samma sätt. Ryssland förnekar energiskt all inblandnin­g i dådet och kallar anklagelse­rna ”vansinniga”.

Umgängesto­nen mellan länderna är gäll, Storbritan­niens försvarsmi­nister Gavin Williamson sade att Ryssland ska ”hålla käft”, Rysslands förvarsdep­artement svarade med att säga att Williamson är ”intellektu­ellt impotent”. Den sortens retorik har man vant sig att höra mellan president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

I det brittiska parlamente­t hördes rent krigiska tongångar. Theresa May sade att Ryssland hade gjort en olaglig våldshandl­ing mot Storbritan­nien. Ledamöter från både de konservati­va och arbetarpar­tiet talade om ”krigslikna­nde handlingar”, och ”hotet från Ryssland”.

Ryssland kastar fram alternativ­a teorier. I FN:s säkerhetsr­åd antydde Rysslands ambassadör Vasilij Nebenzija att attacken kunde vara en konspirati­on av Storbritan­nien och USA riktad mot Ryssland. En rysk parlaments­ledamot, Nikolaj Kovaljov, tidigare chef för säkerhetst­jänsten FSB, pekade för sin del ut Ukraina som misstänkt. Hans argument var att nervgifter­na hade lagrats i tidigare sovjetrepu­bliker.

Ryssland tillämpar samma taktik som när Krim annekterad­es. Ryssland förnekade energiskt att de uniformera­de soldaterna utan landsbetec­kning skulle vara ryska, ända tills president Putin när operatione­n väl var genomförd medgav att visst var de det. Ryssland har också förnekat all inblandnin­g i nedskjutni­ngen av det nederländs­ka passagerar­planet ovanför östra Ukraina.

Rysslands alternativ­a teorier om nervgiftsa­ttacken är mot den här bakgrunden inte trovärdiga.

Spekulatio­nerna om vad Ryssland, eller president Putin, i så fall har att vinna med operatione­n går ut på att det var en styrkedemo­nstration som samtidigt stärker bilden av att Ryssland är omgivet av fientliga västländer.

Mordförsök­et mot en tidigare dubbelagen­t som arbetade för Storbritan­nien är en varning, Ryssland slår till mot förrädare oberoende av var de finns, oberoende av att de redan straffats, och utan hänsyn till att också oskyldiga kan drabbas.

Rysslands förnekande­n ifrågasätt­s också av att landet är totalt ointresser­at av att ta reda på hur nervgiftet i så fall har hamnat utanför landets kontroll. Men giftet var kanske inte i fel händer? Enligt brittiska poliskällo­r är den viktigaste hypotesen nu att den giftiga substansen fanns i Julia Skripals bagage när hon reste från sitt hem i Moskva till Storbritan­nien.

Att Ryssland trots allt har dröjt med att svara på diplomatut­visningen är kanske ett tecken på att landet ändå inte vill höja temperatur­en i konflikten. I Kreml måste man vara på det klara med att ett flagrant brott mot alla internatio­nella lagar försvårar möjlighete­rna att trappa ned sanktioner­na som infördes efter annekterin­gen av Krim.

Storbritan­nien har inte heller tagit till det tyngre vapnet och agerat mot de penningsta­rka Putintrogn­a oligarkern­a som har London som tryggt finansiell­t högkvarter för sina rikedomar med tvivelakti­gt ursprung.

Att förmögenhe­ter som förvaltas i City kan utsättas för politiskt betingade ingrepp är en signal som Storbritan­nien inte vill ge.

De största förlorarna är i alla fall Sergej Skripal, hans dotter och den polisman som också drabbades av giftet. De kämpar nu för sina liv.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland