Hufvudstadsbladet

”Sådant här borde absolut inte få ske”

S-gruppen har sålt barnkläder som var mycket snarlika de kända varumärken­a Ted Bakers och Raccoons produkter. ”Sådant här borde absolut inte få inträffa och vi ser med stort allvar på saken”.

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

S-gruppens Prisma-kedja började i mitten av februari sälja nya barnoveral­ler och jackor sydda av tyg som vid första anblicken såg exakt likadana ut som de kända varumärken­a Ted Bakers och Raccoons tyger.

S-gruppens inköpare hade inte noterat att plaggen som såldes under kedjans eget varumärke Ciraf hade likadant mönster som Ted Baker och Raccoons produkter. Sortiments­chef Pirjo Hole vid S-gruppen säger att klädesplag­gen inte är att betrakta som produktför­falskninga­r utan att den juridiska termen är en möjlig konflikt med upphovsrät­ten eller designskyd­det.

– Sådant här borde absolut inte få inträffa och vi ser med stort allvar på saken, säger Hole .

Fadäsen är en följd av att S-gruppen inte har egna designer utan köper upp produktpar­tier på olika håll i världen.

– Vi försöker alltid försäkra oss om att de produkter vi tar in till försäljnin­g inte får skada en tredje part och vi avtalar om att våra leverantör­er inte får bryta mot designskyd­det, men den här gången lyckades vi inte.

Prisma har 66 affärer runtom i landet och några dagar efter att klädlevera­nserna av de nya vårklädern­a hade inletts, fick man kännedom om att plaggen kunde stå i konflikt med upphovsrät­ten.

– Vi bad genast våra affärer att plocka bort varorna och vi kommer att förbättra vår interna övervaknin­g och utreder hur det här kunde inträffa, säger Hole som inte kan uppge hur många plagg som hann säljas innan partiet drogs bort.

Bland aktiva barnklädse­ntusiaster på nätet har fallet väckt stor uppståndel­se och förundran om S-gruppen medvetet försöker sälja falska produkter men Päivi Hole dementerar bestämt att så skulle vara fallet och säger att man ser väldigt allvarligt på saken.

Marko Nieminen som är vd för företaget som importerar Ted Baker är förbluffad över det skedda och har meddelat sin huvudman i London om fallet. Men eftersom Nieminen inte har lyckats komma över ett klädesplag­g som bevismater­ial, har det inte hittills blivit aktuellt att överväga rättsliga åtgärder mot S-kedjan, säger han.

 ?? FOTO: S-MARKET ?? Så här såg jackorna ut som Skedjan sålde innan den upptäckte att mönstret var mycket snarlikt brittiska lyxmärket Ted Bakers tyg. Det står till och med ”Baker” på jackan.
FOTO: S-MARKET Så här såg jackorna ut som Skedjan sålde innan den upptäckte att mönstret var mycket snarlikt brittiska lyxmärket Ted Bakers tyg. Det står till och med ”Baker” på jackan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland