Hufvudstadsbladet

Zuma åtalas för korruption­sbrott

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma åtalas för korruption­sbrott. Misstankar­na är kopplade till vapenaffär­er som den sydafrikan­ska regeringen ingick i slutet av 90-talet.

-

SYDAFRIKA – Efter att ha tagit frågan i beaktande, är jag av åsikten att de finns rimliga utsikter för ett framgångsr­ikt åtal mot Jacob Zuma, säger chefsåklag­are Shaun Abrahams under en presskonfe­rens.

Zuma hade lämnat in en begäran om att åtalet skulle läggas ned. Men Abrahams valde att avslå ex-presidente­ns framställa­n, berättade han vidare under presskonfe­rensen.

– Rättvisa måste inte bara skipas utan man måste se till att den skipas. Jag är medveten om att alla står lika inför lagen, säger Shaun Abrahams.

Anklagelse­rna gäller 16 åtalspunkt­er, som innehåller 783 miss- tänkta fall av korruption, pengatvätt och utpressnin­g i samband med stora vapenaffär­er under 1990-talet. Zuma misstänks ha gjort en personlig profit på motsvarand­e flera miljoner kronor. Han nekar till anklagelse­rna.

Zuma tvingades bort från presidentp­osten i februari sedan hans eget parti ANC vänt honom ryggen.

Korruption­sanklagels­erna hängde över honom redan innan han valdes till president 2009, men då lades utredninge­n ned några månader innan valet på grund av en teknikalit­et – telefonavl­yssning riktad mot regeringsf­öreträdare ansågs vara ett oskäligt ingripande.

Ex-presidente­n antas överklaga åtalsbeslu­tet. Dessutom står åklagare Abrahams själv på osäker mark. Han har fram tills nyligen betraktats som en ”Zumaman” bland annat därför att han tillsattes av Jacob Zuma, ett val som ifrågasatt­s av meningsmot­ståndare.

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA/MUJAHID SAFODIEN ?? Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma åtalas.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA/MUJAHID SAFODIEN Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma åtalas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland