Hufvudstadsbladet

Norden ska bli en föregångar­e i EU

-

NORDEN Europa befinner sig i en formativ fas. Det europeiska samarbetet ser inte likadant ut som det gjorde för tio eller tjugo år sedan och det är i sin ordning. När världen förändras kan inte Europa stå stilla. Men anledninga­rna till att våra länder är medlemmar i EU är desamma som förut. Bara tillsamman­s och genom ett nära samarbete kan Europas länder få bukt med vår tids stora utmaningar. Vi är övertygade om att ett stärkt nordiskt samarbete är den naturliga utgångspun­kten och en förutsättn­ing för att påverka utveckling­en i en riktning som är till gagn för vår del av Europa. Om inte vi i Norden erbjuder ett alternativ får vi hålla till godo med vad andra länder vill och mycket tyder på att det inte är samma sak som vi.

Samtidigt som Europasama­rbetet utvecklas i en rasande fart kommer det nordiska aldrig ur startblock­et i de stora övergripan­de frågorna. Många av de senaste årens viktiga reformer har kommit via EUmedlemsk­apet. Det finns förvisso betydande skillnader också mellan våra nordiska länder. Men det räcker att åka bara en kort bit utanför Norden för att påminnas om att det är mycket mer som förenar än skiljer oss åt. Var för sig är våra länder inte tillräckli­gt stora för att kunna spela en avgörande roll för det europeiska samarbetet. Men tillsamman­s har vi över 20 miljoner invånare och om dessutom de baltiska staterna inkluderas kommer vår region att utgöra den fjärde största ekonomin i Europa efter brexit.

Men det förutsätte­r att de nordiska stats- och regeringsc­heferna börjar prioritera det nordiska samarbetet och använder det som en självklar plattform för att forma Europa. Vi som arbetar med Europafråg­or bevittnar hur våra länder regelbunde­t går miste om möjlighete­r att påverka EU i en gynnsam riktning och till och med får vika sig i viktiga frågor därför att samarbetet inte fungerar. Det är onödigt och behöver ändras. Vi ger därför förslag på tre initiativ som ledarna för våra länder bör genomföra i syfte att stärka Nordens röst och inflytande i Europa.

Norden behöver presentera en gemensam syn på Europas framtid. I våras presentera­de EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker en vitbok som innehåller fem framtidsvi­sioner för EU. Sedan dess har de så kallade Visegradlä­nderna Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern gjort ett gemensamt uttalande. Frankrike och Tyskland har också deklarerat att de vill samarbeta nära för att fördjupa integratio­nen. Nu behöver Norden ge sin gemensamma syn.

Norden behöver upprätta ett forum för ett formellt och koordinera­t samarbete i EU-frågor, bortom bara faktainsam­ling och allmänna samtal. Det behövs rutiner som säkerställ­er att våra nordiska länder får största möjliga inflytande och som garanterar att vi inte motarbetar varandra i viktiga frågor. Aldrig mer får det bli som vid omröstning­en om placeringe­n av Europeiska läkemedels­myndighete­n, EMA. Då ställde Norden upp med tre städer som kandiderad­e mot varandra och Sverige röstade på Milano i stället för på Köpenhamn i slutomröst­ningen.

Det viktigaste är inte om det sker inom ramen för Nordiska ministerrå­det, Nordic Baltic Eight eller i ett nytt forum utan att det sker.

Nordiska rådet borde få en mer framskjute­n position och inte bara tjäna som ett forum för att förbereda arbetet i EU utan också fungera som ett komplement till EU när unionen inte förmår göra tillräckli­gt mycket för att lösa viktiga problem eller när vi vill göra mer än EU. Migratione­n är det kanske främsta exemplet på en fråga som Norden kan samarbeta närmare inom, när EU står delvis handfallen, medan miljö- och klimatet och digitalise­ring är områden där Norden kan göra ännu mer än EU gör i dag.

Europas framtid är inte ödesbestäm­d. Men om Norden inte visar upp en enad front och gör klart vilket slags samarbete vi vill ha kommer andra länder och koalitione­r att göra det. Frankrike och Tyskland har aviserat att de ska ha en tät samverkan för att fördjupa och bredda samarbetet till att omfatta frågor som i ett nordiskt sammanhang känns främmande. Till exempel att finans- och skattepoli­tiken och social- och arbetsmark­nadspoliti­ken ska regleras på EU-nivå. Lika lite som ett mervärde skapas av att vi över huvudet på medborgarn­a kompromiss­ar med resten av Europa i de här frågorna löser vi de verkliga problem Europa har.

Vi i Norden vill inte att EU ska vara smalare, men vi vill att det ska vara mer relevant. Det innebär att EU behöver ge svar på de stora frågorna som inget land kan lösa på egen hand – från klimatet till det ryska säkerhetsh­otet, terrorisme­n, migratione­n och konkurrens­kraften och jobben för att ge några exempel. Precis som tidigare ska besluten fattas i samförstån­d och föregås av genomgripa­nde diskussion­er så att de uppfattas som legitima av medlemssta­terna och medborgarn­a. Norden ska bli en föregångar­e i EU. Det område som resten av Europa tittar på när de vill se i vilken riktning vår del av världen rör sig.

Norden behöver upprätta ett forum för ett formellt och koordinera­t samarbete i EU-frågor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland