Hufvudstadsbladet

Fakta och emotioner

-

● När internet en gång i tiden uppstod trodde man att det främst skulle användas för utbyte av fakta, informatio­n, analyser, vetenskapl­iga rön och annat viktigt. Och hur gick det? Förvisso finns det massor av fakta och informatio­n på nätet, men största delen av det vi vanliga internetan­vändare delar med oss av är – emotioner.

Vi delar bilder och videor på sådant som får oss att må bra, som gulliga djur, trevliga nyheter, roliga vitsar, rörande snyfthisto­rier – men också sådant som gör oss arga och upprörda. ”Glädje sprids snabbare än sorgsenhet eller avsky, men ingenting rör sig snabbare än vrede”, berättar en artikel i Smithsonia­n magazine som refererar till en undersökni­ng om vilken typ av känslor som sprids snabbast på Sina Weibo, Kinas motsvarigh­et till Twitter.

● Det är här som de värsta fallgropar­na finns för oss som konsumente­r och medspridar­e av material på nätet. När emotionern­a tar över stänger de flesta av sina kritiska filter. Om det i en faktabeton­ad artikel om elkonsumti­on påstås att det kan kosta 7 000 euro att använda motorvärma­re 1,5 timmar per dag under vintern reagerar många och börjar räkna kilowattim­mar. Men om någon sprider en länk till en petitionss­ajt med en bild på stackars grisar instängda i horribla grisformad­e järnburar där bara trynen och klövarna sticker fram reagerar vi med hjärtat och underteckn­ar petitionen, utan att kolla vem den riktar sig till och om påståenden­a i den stämmer.

Ett foto på människor som desperat äntrar ett redan överfullt fartyg väcker ilska och vrede hos rasister när det förses med bildtexten ”Muslimska flyktingar översvämma­r Europa”. När samma foto får en bildtext som förklarar att det visar européer som flyr till Afrika under andra världskrig­et sprids det av humanister som anser att det nu är Europas tur att ta emot människor på flykt undan krig i sina länder. Ingendera av dem tycks veta att bilden i själva verket visar albaner som ville lämna det politiska och ekonomiska kaoset i landet 1991.

● När något väcker så starka känslor hos dig att det får dig att vilja dela det med andra ska du stanna upp. Då är det nämligen dags för faktakontr­oll, påpekar Michael Caulfield i den mycket pedagogisk­a webboken ”Web Literacy for Student Fact-Checkers” (en mera koncis variant är ”Web Strategies for FactChecke­rs [and other people who care about facts]” som finns i pdf-form). De tekniker för faktakontr­oll av viralt innehåll som han presentera­r borde vara obligatori­sk läsning för alla som rör sig på nätet: hur man hittar källan till ett påstående eller ursprunget till ett foto, vilka de värsta fallgropar­na är och hur man bedömer sajters trovärdigh­et. Det här med källkritik på nätet kanske låter svårt, men kan i bästa fall gå på 90 sekunder, visar han.

När detta skrivs har man just firat Källkritik­ens dag i Sverige, initierad av tidningen Metros utmärkta sajt Viralgrans­karen. Behovet av källkritik är större än någonsin – borde vi ha en liknande temadag i Finland?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland