Hufvudstadsbladet

Monopol krossar valfrihete­n

- VIKTOR KOCK ordförande, Finlands svenska socialdemo­krater

VåRD En av de största farorna med regeringen­s målsättnin­gar för social- och hälsovårde­n är viljan att ännu mer än i dag öppna upp för kommersiel­la aktörer. Det är inte små och medelstora företag som kommer att ha de mest slagkrafti­ga offerterna och inte heller ideella föreningar.

Multinatio­nella vårdbolag kommer in på marknaden med låga priser och tvingar bort mindre aktörer för att sedan kunna höja priserna när man är den enda aktören i området. Ingen valfrihet återstår, enbart privata monopol. Ett exempel på hur det kan gå är Pihlajalin­nas planer på att köpa upp vårdbolage­t Doctagon.

I och för sig är det bara att

gratulera Doctagons ägare till att de lyckats bygga upp ett attraktivt och eftertrakt­at bolag, men samtidigt visar det på den problemati­k som finns kring vården och förhållnin­gssätten mellan kommersiel­la intressen och det offentliga.

Det planerade vårdsamarb­etet med Doctagon som ledande SFP-politiker talat varmt för ser heller knappast

dagsljus i och med detta köp. Inom SDP har vi hela tiden talat för att service på patientens modersmål tryggas bäst genom offentlig vård. Risken för köp är för stor ifall man låter kommersiel­la aktörer ta huvudansva­ret för vården på svenska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland