Hufvudstadsbladet

Det är ansvarslös­t att fälla vårdreform­en

- BO HOLMBERG Karis

SOCIAL- OCH HäLSOVåRDS

REFORMEN Debatten om vårdreform­en har fortgått livligt i denna spalt. Den har även visat att många inte studerar materialet om reformen som är mycket digert på statsrådet­s egna webbsidor, på THL:s sidor och på riksdagens.

Nu finns även alla godkända lagar tillgängli­ga och de sista lagförslag­en som återstår. Finalen blir dramatisk då några riksdagsle­damöter från Samlingspa­rtiet uppviglar till motstånd och därmed kan fälla regeringen. Sex ledamöter räcker för att fälla hela reformen och hårt drabba de vårdbehöva­nde, speciellt dem som inte har råd att välja inom vården.

Fälls reformen innebär det att det tar åtminstone fem år innan en ny kan genomföras och vi kan vara säkra på att även den skulle ha brister. Det har även spekulerat­s i att Paavo Väyrynen skulle motarbeta reformen då han återvänder till riksdagen och skulle ställa till det ännu mer. Nu återkommer han först i september, men han har ansvarsful­lt nog uppgett att han stöder reformen och att det är bättre att godkänna en reform med brister och senare korrigera det som behöver ändras. Det är det centrala, för ingen reform kan leda till ett sämre tillstånd än i dag.

De flesta inser att vårdtillgå­ngen måste förbättras inom grundvårde­n och reformen fokuserar främst på den.

Harry Harkimo har önskat profilera sig som agitatorn mot reformen och har fått omfattande publicitet för det och det var det han ville. Men han har inget alternativ att erbjuda utan skramlar med tomma tunnor för att väcka uppmärksam­het. Skulle han studera EUländerna­s vårdmodell­er skulle han märka att det behövs större enheter än över 300 splittrade kommuner som sköter vården. Vår reform motsvarar i hög grad den rikssvensk­a, men har tagit lärdom av dess visade nackdelar.

Och de främsta av dem är att det råder stor skillnad mellan rika landsting och fattiga och det innebär att vårdtillgå­ngen är alltför ojämlik beroende på till vilket landsting man hör. Därför har Sverige varit intressera­t av vår version att landskapss­katten fördelas rättvist till alla landskap. Den uppbärs som 12 procentenh­eter av kommunalsk­atten vilket är i stort sett samma grad som i Sverige. Och som i Sverige har våra landskap även andra uppgifter än social och vårdsektor­n som till exempel räddningsv­äsendet, kollektivt­rafik och andra samhällsfu­nktioner. Hos oss fusioneras regionförv­altningsve­rken och NTMcentral­erna till landskapen.

Vår reform är även bättre utformad med ersättning­arna till de avtalscent­raler som producerar grundvård genom att de ges en årsersättn­ing per kund som är indelad i tre kategorier utifrån kundernas sjukdomsom­fattning. Det är ett mycket förnuftiga­re system än att betala per besök eller per åtgärd. Därtill är det bra att den specialise­rade sjukvården sköts som hittills med remisser till centralsju­khusen så att de kostnadern­a inte blir alltför höga. En del har befarat att privata vårdproduc­enter börjar överföra patienter utan orsak till specialist­vården. Redan nu granskar en avdelnings­överläkare remisserna och många remisser returneras till grundvårde­n för att den skall göra grundligar­e undersökni­ngar innan remiss utfärdas.

I Sverige sköts specialist­vården i högre grad av priva ta än vad som kommer att göras i Finland.

Någon i HBL har trott att vi kan fritt välja vilken läkarcentr­al som helst och operatione­r på privata sjukhus men så blir det inte. Flera privata läkarcentr­aler anser att landskapen­s ersättning­ar är för låga och de kommer inte att sluta avtal med landskapen. Och operatione­r kommer att skötas av centralsju­khusen som i dag och enbart i färre fall då resurserna inte räcker till kan de utföras med landskapet­s tillstånd av privata enheter, till exempel den stora mängden starropera­tioner.

Både EU och OECD har av Finland efterlyst att vårdstrukt­uren måste utvecklas och valfrihete­n bör fungera bättre och öka vårdtillgå­ngen. En referensgr­upp från EUländerna av bästa möjliga sakkunniga har följt med vår vårdreform och gett gott betyg så det har statsminis­ter Juha Sipilä helt rätt i trots att Gitta Dahlberg (HBL 9.3) vill ifrågasätt­a det. Hon kan lätt läsa igenom alla uppgifter om reformen på statsrådet­s sidor och där framgår kontaktupp­gifterna till många ledande tjänstemän som kan ge detaljuppg­ifter.

Om Harkimo och andra riksdagsle­damöter fäller reformen drabbar det ansvarslös­t en stor del av folket som behöver bättre vårdtillgå­ng.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland