Hufvudstadsbladet

Var blev psykvården i vårdreform­en?

-

SOCIAL- OCH HäLSOVåRDS­REFORMEN Psykisk ohälsa är, utan att överdriva, en av dagens folksjukdo­mar i Finland. Var fjärde sjukfrånva­rodag beror på mentala problem. Psykisk ohälsa skapar ett enormt lidande för den person som drabbas. I de flesta fall påverkas också vardagen för de närstående. Många finländare är föräldrar, flickvänne­r, makar, barn eller vänner till en person som lider av psykisk ohälsa. Varje fall av psykisk ohälsa handlar i första hand alltid om en mänsklig tragedi.

Samtidigt förorsakar psykisk ohälsa årligen en kostnad på cirka sex miljarder euro för samhället. Det är en enorm summa jämfört med till exempel den tre miljarder euros ekonomiska effekt som regeringen beräknar att vårdreform­en ska ge. En beräkning vars trovärdigh­et på goda grunder kan ifrågasätt­as. Det oaktat borde främjandet av den psykiska häl san vara förutom en moralisk skyldighet även en samhällsek­onomisk prioritet. Därför är det mycket häpnadsväc­kande, rentav skrämmande, att så lite i diskussion­en kring vårdreform­en hittills har handlat om psykvården. Ett undantag är SFP som har föreslagit ett långsiktig­t nationellt program för psykisk hälsa.

Som en följd av vårdreform­en kommer de nya landskapen att vara i nyckelroll med tanke på främjandet av den psykiska hälsan. Utveckling­en av psykvården bör vara en prioritet i det blivande landskapet Nyland. Det gäller att se till att tröskeln att söka hjälp i ett så tidigt skede som möjligt är låg. Ju tidigare symtomen kan identifier­as desto bättre. Därför behövs det mer psykiatris­kt kunnande i hälsocentr­alerna. Samtidigt behövs tillräckli­ga resurser för psykoterap­i.

Möjlighete­n att använda sitt modersmål, känslosprå­ket är en förutsättn­ing för en lyckad terapi. Eller en förutsättn­ing för att över huvud taget klara av att söka hjälp. Språket får inte vara en tröskel för någon att söka hjälp. Tröskeln är oftast redan mycket hög på grund av flera andra orsaker. För oss i Nyland är det därför centralt att inte bara trygga, utan också utveckla psykvården på svenska. Varje euro som satsas på psykvården ger en garanterad avkastning. Både ur ett mänskligt och ur ett nationalek­onomiskt perspektiv. Det vore dumt att inte göra en sådan riskfri investerin­g.

OTTO ANDERSSON

fullmäktig­eledamot, (SFP) Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland