Hufvudstadsbladet

Den demokratis­ka världens sista kärnkraftv­erk?

-

KäRNKRAFT Den 11 mars var det sju år sedan katastrofe­n i Fukushima tog sin början. Att en så förödande olycka kunde ske i Japan, en av världens ledande industrina­tioner, torde ha bidragit till det globalt sett svikande intresset för kärnkraft. Men stora radioaktiv­a utsläpp, människors ohälsa och oro – det är, cyniskt nog, inte den huvudsakli­ga orsaken till kärnkrafts­industrins nedåtgåend­e trend. Det är pengar.

Enligt den årliga statusrapp­orten över världens kärnkrafts­industri (WNISR) byggs det allt färre kärnreakto­rer. Tomas Kåberger, bland annat energiprof­essor vid Chalmers och ledamot i Vattenfall­s styrelse, kommentera­de rapporten i samband med att den släpptes förra hösten: – Slutsatsen är att förnyelseb­ar elprodukti­on byggs ut snabbare och är ekonomiskt mer fördelakti­g, alltså billigare än kärnkraft.

Och Kåberger är alls inte ensam om analysen, även bland andra Fortums vd, Pekka Lundmark, anser att förnybar energi är lönsammast. Enligt Svenska Yle, levererade han ”något av en bomb”, när han i samband med förra årets bokslut, sa: – Om man i dag börjar bygga ut ny kraftverks­kapacitet i Norden är vindkrafte­n det billigaste alternativ­et.

I Finland verkar man dock i praktiken gå på tvärs mot den globala energitren­den: Bortser man helt ifrån att ny kärnkraft, i den allt billigare förnybara energins tidsålder, med åren kommer att utvecklas till en allt sämre och sämre affär? En energiekon­omisk rävsax.

Det finskryska företaget Fennovoima väntar otåligt på byggnadsti­llstånd. De vill snarast påbörja sitt första reaktorbyg­ge på Hanhikiviu­dden, endast cirka 15 mil från det svenska fastlandet. Men de ”brister i dokumentat­ion och säkerhetsk­ultur” som strålsäker­hetsmyndig­heten påtalat har förskjutit regeringen­s beslut till 2019.

Den billiga förnybara energin håller, ur ett globalt perspektiv, för tillfället på att avveckla kärnkrafte­n, och det finns ingen som helst ekonomisk logik i de österbottn­iska kärnkrafts­planerna. Trots det drivs projektet, i mycket intimt samarbete med den ryska kärnenergi och kärnvapenk­oncernen Rosatom, framåt.

Varför?

ELISABETH HOLMSTRöM

Nätverket Kärnkrafts­fritt Bottenvike­n, Robertsfor­s, Sverige

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland