Hufvudstadsbladet

Klaebo suverän – Hakola fyra

Ristomatti Hakola tangerade karriärens bästa placering i sprintfina­len i Falun.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

4-14-4-4-13-13-6-5-13-4. Vinterns resultatra­d i världscupe­n och OS visar att Ristomatti Hakola närmar sig världselit­en i sprint. I världscupf­inalen i Falun hade han ytterligar­e en sista chans att slå sig in bland de tre bästa i vinter, men han tvingades vika sig då Norges suveräna Johannes Høsflot Klaebo ryckte i finalheate­t.

– Jag slumrade till lite där i den första uppförsbac­ken, men slutet gick bra igen, säger Hakola.

Klaebo defilerade i mål som överlägsen segrare på lugnets stadion i Falun, men Hakola tryckte sig förbi hemmasöner­na Oskar Svensson och Teodor Peterson på upploppet och tog fjärde plats. En bekant placering i vinter, men ett klart steg framåt jämfört med förra året i sprintcupe­n slutade han femma.

– Fyra igen, för fjärde gånger i vinter. En gång femma och sexa i OS. Man måste vara nöjd. Förra säsongen var jag inte i final en gång.

Endast i VM tog sig Hakola till final förra vintern. Då var han sexa.

Joni Mäki överraskad­e i kvalet med sin femtonde plats. Han blev dock femma i sin kvartsfina­l och utslagen. Femtonde plats var dock hans bästa placering i världscupe­n hittills.

– Tidskvalet var mitt bästa i vinter. Kvartsfina­len blev ett taktiklopp. Det märktes att jag inte skidat hårda heat. I slutet var jag i blåsten, men som helhet var det en bra dag.

Minitouren i Falun fortsätter med 15 km klassiskt med masstart i dag. I morgon avslutas minitouren och världscupe­n med 15 km jaktstart med fristil.

 ?? FOTO: EPA/PEKKA SIPOLA ?? Ristomatti Hakola var för fjärde gången i vinter fyra.
FOTO: EPA/PEKKA SIPOLA Ristomatti Hakola var för fjärde gången i vinter fyra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland