Hufvudstadsbladet

Sergei Eremenko nobbar Finland för Ryssland

Med fyra månader till U19-EM i Vasa och Seinäjoki meddelar Bollförbun­det att Sergei Eremenko inte längre kommer att spela för Finland. A-landslagst­ränaren Markku Kanerva var inte alls förberedd på Spartak Moskva-spelarens beslut.

- SPT-SEBASTIAN BACKMAN

Sergei Eremenkos blåvita landslagsk­arriär är över. För några dagar sedan fick Bollförbun­det ett meddelande där det stod att den Jarofostra­de spelaren valt att ansöka om lov att represente­ra Ryssland.

– Jag måste säga att det var en stor överraskni­ng för mig. Sergei har rätt att välja mellan Finland och Ryssland och fattade nu det här beslutet, säger A-landslagst­ränaren Markku Kanerva. Hur stor förlust är det här för finländsk fotboll? – Sergei är en vass lirare, men laget kommer nog att klara sig i framtiden också.

”Väcker inga känslor”

Om ansökan – som borde vara en formalitet – godkänns av internatio­nella fotbollsfö­rbundet Fifa får Eremenko aldrig mer represente­ra Finland, inte heller på A-landslagsn­ivå. Det är bara tillåtet att byta landslag en gång.

Den yngsta brodern Eremenko var uttagen till U19-truppen som spelar träningsma­tcher i Schweiz nästa vecka. Nu får nya U19-tränaren Juha Malinen tänka om.

– För min del var processen väldigt kort och enkel. Jag försökte få kontakt med Sergei, men han svarade inte på mejl eller meddelande­n på Whatsapp. Då började jag ana att någonting var i görningen. Vanligtvis brukar spelarna svara på landslagst­ränarens meddelande­n.

– Ur min synvinkel är ärendet redan är slutbehand­lat. Jag har ingen åsikt om Sergeis beslut och det väcker inte heller några känslor. Jag vill använda mig av spelare som vill satsa på Finland. En ny motgång för juniorland­slaget Eremenkos beslut är ett nytt bakslag för det redan svårt prövade U19landsla­get. Laget har presterat rent utsagt pinsamt dåligt det senaste halvåret. På de tio senaste matcherna är målskillna­den ofattbara 1–35.

Situatione­n är svår, med tanke på att EM i Vasa och Seinäjoki väntar i juli. Juha Malinen, som ersatt sparkade Kimmo Lipponen, säger att han inte oroar sig över att andra

spelare ska följa Eremenkos exempel och nobba landslaget.

– Jag vill inte utgå från rädsla, utan från möjlighete­r. Man måste minnas att till exempel Saku Ylätupa spelar på samma situation som Sergei. Jag tänker inte vara rädd. Har du någon aning om Sergeis motiv bakom flytten? – Nej, och ärligt sagt så bryr jag mig inte heller.

Eremenkos beslut är inte unikt inom finländsk fotboll. Superjunio­ren Lauri Dalla Valle represente­rade Finlands fram till U19-landslaget, men tackade nej då U21landsla­get kallade. Dalla Valle var sugen på att represente­ra sin pappas hemland Italien, men karriären blev inte så framgångsr­ik som förväntat.

 ?? FOTO: JONAS BRUNNSTRöM ?? Sergei Eremenko (t.v.) har gjort sitt i den blåvita landslagst­röjan.
FOTO: JONAS BRUNNSTRöM Sergei Eremenko (t.v.) har gjort sitt i den blåvita landslagst­röjan.
 ?? SPT/SEBASTIAN BACKMAN ?? A-landslagst­ränaren Markku Kanerva var inte beredd på Eremenkos beslut. Foto:
SPT/SEBASTIAN BACKMAN A-landslagst­ränaren Markku Kanerva var inte beredd på Eremenkos beslut. Foto:
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland