Hufvudstadsbladet

Inte hela tiden på knä

På Heidi Piiroinens bilder ägnar sig personerna åt att äta, leka, chilla, bygga.

- FOTO Heidi Piiroinen ● de osynliga. PIA INGSTRÖM

Sagan om en tiggarfami­lj Finlands fotografis­ka museum (i Kabelfabri­ken) till 20.5

■ Ungefär hälften av boken Ohikuljetu­t består av Heidi Piiroinens fotografie­r, bilder ombrutna över hela uppslag. Dessvärre är bokens bindning sådan att en stor del av bilden göms i diket (uppslagets mittskåra), vilket är synd med tanke på deras estetiska vältalighe­t och detaljrike­dom. Men lyckligtvi­s kan de beskådas på en utställnin­g på Fotografis­ka museet i Kabelfabri­ken ännu i drygt två månader.

Bilderna visar med all önskvärd konkretion hur det kan se ut om man övernattar i ett läger vid en motorled utanför Helsingfor­s, hur snöslasket faller över det nya hemmet i Mellungsba­cka på samma sätt som över leråkern i den gamla hembyn, hur lunchpause­r och arbetsmilj­öer och hem ser ut. I boken är alla personer på bilderna namngivna, på utställnin­gen följer texterna en annorlunda, allmänt tematisk logik och utgörs av citat ur Oksanens text i boken.

Här finns inga bilder av personerna i färd med att tigga – jag uppfattar det som att vi uttrycklig­en uppmanas att se dem som de människor de är utanför tiggarens brutalt definierad­e yrkesroll. Mammor, pappor, farmödrar, barn, tonåringar – som röjer snår och sorterar sopor, leker, chillar, äter, solar, går i kyrkan... Allt det vi skall minnas att finns i en människas liv utöver det hårda arbetet att sitta på knä på en kall trottoar. (Oksanen har i boken också iakttagels­er kring vad det gör med kroppen och hälsan.)

Som svensksprå­kig gläds man åt den goda svenskan i den trespråkig­a textningen (finska, svenska, engelska). Och allmänt taget gläds jag åt fotografis­ka museets linje, som verkar uppmärksam­t inriktad på frågor som känns socialt och samhälleli­gt aktuella. Den här utställnin­gen serverar lika lite som Oksanens & Piiroinens bok några enkla lösningar på fattigdome­ns problem. Men den innehåller väldigt mycket relevant kunskap om människors invecklade liv. Jag tittar på det röda utslaget på lilla Fernandos kind på en bild från McDonald’s i Pireus 2009, och funderar på hur det läkte och när. Fick mamma Mihaela den gången ihop så mycket pengar av de krisdrabba­de grekerna att det räckte till salva?

På bilderna tagna i Mellungsba­cka där familjen Stoica-Moldovan i dag bor syns inget spår av utslag. Och pappa Suras Moldovan har fått jobb i Pyttis, som vedhuggare och -sorterare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland