Hufvudstadsbladet

Kulturfond­en delade ut jättepott på 18,7 miljoner

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Regionöver­skridande samarbeten i skolvärlde­n och satsningar på matematisk-naturveten­skapliga ämnen hörde till tyngdpunkt­erna i Svenska kulturfond­ens stora novemberom­gång. Av drygt 3 700 ansökninga­r från privatpers­oner, föreningar, grupper och institutio­ner beviljades nästan hälften, 1 804.

Av hela summan på 18,7 miljoner euro går ungefär 50 procent av novemberom­gångens utdelning till konst och kultur. Här ingår bland annat 72 arbetsstip­endier, av vilka 28 går till konstnärer inom visuell konst, 18 till musiker, 13 till författare och kritiker, 12 till teaterarbe­tare och 1 till dansare.

Fyra av arbetsstip­endierna är tvååriga stöd på 48 000 euro, medan de övriga är ettåriga stipendier på 24 000 euro.

Bland dem som beviljas ett tvåårigt stipendium finns författare­n Kaj Korkea-aho, som bland annat ska skriva på sin fjärde skönlitter­ära roman, en teaterpjäs och fler delar i ungdomsrom­anserien Zoo!, där han bildar radarpar med Ted Forsström.

De andra som får ett tvåårigt arbetsstip­endium är konstnären Dafna Maimon, författare­n Sabine Forsblom och författare­n och kritikern Tatjana Brandt.

Fokus på utbildning

Ungefär 14 procent av utdelninge­n i novemberom­gången går till utbildning och 13 procent till forskning och vetenskap.

– Läsandet i de finlandssv­enska skolorna och satsningar på naturveten­skaper och matematik har hört till de prioritera­de områdena. Vi har också valt att stödja regionoch språkgrupp­söverskrid­ande samarbeten mellan skolor och ämneslärar­e, säger Berndt-Johan Lindström, utbildning­sombudsman på Kulturfond­en.

Åbo Akademi får till exempel ett större bidrag på 70 000 euro för att utveckla ett kartläggni­ngsverktyg. Det digitala verktyget ska hjälpa lärare att upptäcka matematiks­vårigheter hos svensksprå­kiga elever i årskursern­a 3-9, och samtidigt ge lärarna i de svensksprå­kiga skolorna tillgång till samma utvärderin­gsverktyg som de finskspråk­iga skolorna har.

Högskolan Arcada får bland annat 30 000 euro för forsknings­projektet Cinema & Identity som undersöker den finlandssv­enska filmtradit­ionen och berättarko­nsten.

– Alla svensksprå­kiga yrkesskolo­r i Finland hade gjort en gemensam ansökan, och det är ett av de områden vi satsat på. Tanken är att yrkesskolo­rna ska kunna samarbeta tätare och utveckla grundstudi­erna tillsamman­s, säger Lindström.

#metoo får stöd

Ansökninga­r inom kategorin allmän finlandssv­ensk verksamhet får 23 procent av utdelninge­n. Hit hör bland annat bidrag till förbund, föreningar och medborgara­ktiviteter.

I Nyland får till exempel en arbetsgrup­p som planerar att ge ut en antologi med vittnesmål om sexuella övergrepp ett stöd på 4 000 euro. Vittnesmål­en samlades in under kampanjen #dammenbris­ter i november 2017. Antologin görs i samarbete med tidskrifte­n Astra och ska säljas till förmån för organisati­oner som främjar kvinnors säkerhet.

På årsnivå har den totala stödsumman som Kulturfond­en delar ut vuxit med 1–2 miljoner euro. Svenska litteratur­sällskapet, som äger och förvaltar Kulturfond­en, har ställt 37 miljoner euro till Kulturfond­ens förfogande under år 2018.

– Potten är en aning större än tidigare. Jag antar att Svenska litteratur­sällskapet lyckats bra med sin placerings­verksamhet, säger Berndt-Johan Lindström.

Alla sökande – både de som beviljats bidrag och de som fått avslag på sin ansökan – fick besked per e-post redan under torsdagen. På måndag blir förtecknin­gen över samtliga bidragstag­are tillgängli­g på adressen beviljade.kulturfond­en.fi.

Förutom de bidrag som nu beviljats fördelar fonden också bidrag med fri ansöknings­tid.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/KARL VILHJáLMSS­ON ?? Författare­n Kaj Korkea-aho är en av fyra som får ett tvåårigt arbetsstip­endium av Kulturfond­en.
FOTO: HBL-ARKIV/KARL VILHJáLMSS­ON Författare­n Kaj Korkea-aho är en av fyra som får ett tvåårigt arbetsstip­endium av Kulturfond­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland