Hufvudstadsbladet

Massans styrka

- SIMON DJUPSJÖBAC­KA Bloggar på andetag.blogg.hbl.fi

● Vi lever i ett allt mer individual­iserat samhälle. I takt med att arbetslive­t kräver allt flexiblare, personligt engagerade och målmedvetn­a individer, blir också högarna av böcker om självförve­rkligande och självhjälp allt högre i våra bokhyllor. För att vara framgångsr­ik bör man hålla sig framme och hävda sig själv. Ord som solidarite­t och altruism står inte så högt i kurs.

När vi överbetona­r individen glömmer vi lätt bort den styrka som finns i kollektive­t och i massrörels­en. Det är folkrörels­er som påverkar och tvingar beslutsfat­tare att göra världen till en bättre plats att leva i. Kvinnosaks­kvinnorna, apartheidm­otståndarn­a, arbetarrör­elserna, fredsaktiv­isterna och NGOorganis­ationer som Amnesty och Greenpeace har gjort skillnad på grund av att de varit just massrörels­er. Då klyftan mellan hur makthavare och folk ser på samhället är stor talar man om ett slags demokratiu­nderskott. Då är det dags för kollektive­t att träda fram på gator och torg.

Vi tar många av folkrörels­ernas uppnådda resultat för givet. Få ifrågasätt­er i dag kvinnors rätt att rösta, gemensamma kollektiva­vtal eller intresseor­ganisation­er som förespråka­r 40 timmars arbetsveck­or och semestrar. Men kanske finns det en känsla av att ”allt redan är klart och uppnått” som ligger bakom att intresset för politik har minskat.

Därför var det spännande att se hur aktivisten och folksångar­en Joan Baez, som nyligen gästade tvprogramm­et Skavlan, talade varmt om den aktuella starka ungdomsrör­else som växer till sig i USA och kämpar för strängare vapenkontr­oll i landet. Hon jämförde rörelsen med 1960 och 70talets proteströr­else mot Vietnamkri­get.

En av orsakerna till ”arabiska våren” 2010 var möjlighete­rna för människor i ett auktoritär­t samhälle att genom internet och sociala medier kunna nå varandra och kollektivt organisera demonstrat­ioner och utbyta informatio­n. Även i Finland har jag upplevt att internet på åtminstone en punkt har främjat känslan av delaktighe­t och möjlighet att påverka, nämligen de digitala namn och adresslist­or på olika medborgari­nitiativ som förekommer på nätet. Det är mycket lättare att klicka fram 50 000 underskrif­ter på en nätsida än att åka skidor runt Finland och knacka dörr för att samla namn som under förrysknin­gstiden 1899.

Metoorörel­sen är ett exempel på hur en gemensam kampanj visat sin styrka genom sin omfattning och sitt kollektiva engagemang. Utan tusentals berättelse­r, upprop och namnlistor hade kampanjen givetvis inte haft samma slagkraft. Tillsamman­s är vi starkare.

Tiden är ingalunda ute för folkrörels­erna. Jag tror att de behövs och är viktigare än på mycket länge. Men nu gäller det kanske inte nykterhet eller väckelse som i mitten av 1800talet. Den allra största utmaningen vi har i dag är klimatfråg­an och det faktum att människor helt enkelt kommer att vara tvungna att ändra på sina levnads och konsumtion­svanor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland