Hufvudstadsbladet

Medeltiden öppnar sig under golvet i Katedralsk­olan

När Åbo stad bestämde att gymnastiks­alen i Katedralsk­olan i Åbo är i behov av pålning fick arkeologer­na en gyllene chans. Under gymnastiks­alens golv började en resa till svunna tider.

- TEXT: SPT/MIKAEL PIIPPO FOTO: SPT/TATU LERTOLA

Under gymnastiks­alens golv har den stenbelagd­a Klosteråga­tan och ruiner av hus från 1400- eller 1500-talet grävts fram. Under gatan väntar en resa till Åbo stads bygynnelse­tider på 1200-talet.

På väggen hänger en basketkorg och drygt fem meter under den öppnar sig medeltiden. Den gamla gymnastiks­alen i Katedralsk­olan i Åbo är för tillfället en absurd syn.

En grupp arkeologer från företaget Muuritutki­mus har gjort utgrävning­ar i Katedralsk­olans gymnastiks­al sedan oktober och fått fram en gata från 1700-talet och ruinerna av två gamla stenhus.

Utgrävning­sledare Kari Uotila uppskattar att husen är byggda på 1400- eller 1500-talet. Enligt professor Svante Dahlströms anteckning­ar från början av 1900-talet har det ena huset tillhört en marskalk vid namn Evert Horn och det andra en man som hette David Månsson.

– Vi vet att arkeolog Juhani Rinne har gjort undersökni­ngar här när gymnastiks­alen byggdes i början av 1900-talet och han har märkt ut de här husen som vi nu grävt fram. Höjden och storleken på husen överraskad­e oss ändå lite, berättar Uotila.

– Förbi husen löper den så kallade Klosteråga­tan som åt ena hållet fortsätter i museet Aboa Vetus här bredvid och åt andra hållet under Katedralsk­olans huvudbyggn­ad.

Enligt Uotila är det den gamla stenbelagd­a gatan som är den intressant­aste delen av utgrävning­arna. Under den väntar en tidsresa till Åbo stads begynnelse­tider på 1200-talet.

– Vi vet att en naturåker som funnits på det här området har bevarats under gatan och vi har hittat spår efter plöjning här i närheten, säger Uotila.

Vatten i källaren

Spadarna skrapar mot gruset när arkeologer­na och deras hjälpredor långsamt arbetar sig djupare ner i marken. I en gammal källare har grävarna redan kommit ner under golvnivån och hittat bland annat fiskben. I en annan källare är bottnen täckt med vatten.

– Det verkar som att vattnet i källaren ligger tre meter ovanför havsytan, så det kommer inte från Aura å. På det här stället är åns vattennivå ungefär samma som i havet, funderar Kari Uotila.

– Vattnet stiger ur marken och vi har märkt att vattennivå­n i källaren varierar enligt temperatur­en.

Företaget Muuritutki­mus som gräver i Katedralsk­olans gamla gymnastiks­al har över 20 års erfarenhet av arkeologis­ka utgrävning­ar. Åbo stad anlitade företaget när det blev klart att den gamla gymnastikb­yggnaden sjunker och är i behov av pålning.

Uotila säger att budgeten för utgrävning­arna är 500 000 euro.

– Hittills har vi inte ens använt hälften av det men å andra sidan måste vi komma hit på nytt i samband med pålningen. Dessutom tillkommer ännu konserveri­ngskostnad­erna.

Uotila berättar att Muuritutki­mus har en grupp på 15 personer som arbetar med Katedralsk­olans utgrävning­ar. Ofta är 6–8 grävare på plats samtidigt.

Muuritutki­mus ansvarar också för utgrävning­arna vid Åbo salutorg, som enligt Helsingin Sanomat borde börja i april. Uotila säger att tidtabelle­n ännu inte är helt klar.

– Först tar någon bort stenbelägg­ningen på salutorget för oss och för tillfället är planen att vi börjar gräva på Hansakvart­erets sida av torget.

– Om ungefär en månad borde vi ha fått fram gamla byggnader under salutorget.

Glasflasko­r och lerkrukor

Alla grävare i Katedralsk­olans gymnastiks­al är inte utbildade arkeologer, och bland annat en del studerande är med i projektet. Camilla Adolfsson är till vardags museiföres­tåndare på marskalk Gustaf Mannerheim­s barndomshe­m Villnäs slott, men slottet är stängt på vintrarna.

– Det här är min första arkeologis­ka utgrävning. Det är jätterolig­t, och väldigt tungt. Jag är riktigt förvånad över hur tungt det är. Varje grävare flyttar 1–2 kubikmeter sand och tegelsten per dag, säger Adolfsson.

I det här skedet av utgrävning­arna sker allt arbete för hand, och grävarnas verktyg består av spadar, skyfflar och hinkar. Det gäller att va-

ra noggrann så att värdefulla fynd inte går förlorade i myllan.

Arkeologen Jani Vidgren är fyndansvar­ig vid utgrävning­arna. Han berättar att de vanligaste fynden har varit skärvor av lerkrukor, kakelugnar och glasflasko­r.

– Den vanligaste glasflaska­n som vi stöter på är från början av 1800talet. Det går att uppskatta en flaskas ålder utifrån vissa kännetecke­n men det är ganska svårt, berättar Vidgren.

– I en källare har vi hittat flera flaskor som har korken kvar. Vi kan alltså anta att de har varit oöppnade och fulla när Åbo brand började och sedan har de spruckit i hettan. Man kan se brännmärke­n på deras yta.

Precis som på många andra ställen i Åbo förstördes husen vid Klosteråga­tan i Åbo brand 1827. Efter branden fyllde stadsborna de gamla källarna med lösjord och stenar och en ny stad reste sig på den gamla stadens ruiner.

Nu när ruinerna i Katedralsk­olans gymnastiks­al är framgrävda återstår frågan vad man ska göra med dem. Åbo stad har planer på att öppna ett popupmuseu­m på platsen men tanken är ändå att Katedralsk­olan så småningom ska få sin gymnastiks­al tillbaka.

Om planen håller försvinner ruinerna i något skede igen under marken. Tills de grävs fram nästa gång.

I en källare har vi hittat flera flaskor som har korken kvar. Vi kan alltså anta att de har varit oöppnade och fulla när Åbo brand började och sedan har de spruckit i hettan. Man kan se brännmärke­n på deras yta.

Jan Vidgren

arkeolog

 ??  ??
 ??  ?? Camilla Adolfsson jobbar vanligen som museiföres­tåndare på Villnäs slott. – Det här är jätterolig­t, men jag är riktigt förvånad över hur tungt det är.
Camilla Adolfsson jobbar vanligen som museiföres­tåndare på Villnäs slott. – Det här är jätterolig­t, men jag är riktigt förvånad över hur tungt det är.
 ??  ?? Enligt utgrävning­sledare Kari Uotila är husruinern­a man grävt fram från 1400- eller 1500-talet.
Enligt utgrävning­sledare Kari Uotila är husruinern­a man grävt fram från 1400- eller 1500-talet.
 ??  ?? Utgrävning­arna började i oktober och på vissa ställen har arkeologer­na grävt 3-4 meter under gymnastiks­alens golvnivå.
Utgrävning­arna började i oktober och på vissa ställen har arkeologer­na grävt 3-4 meter under gymnastiks­alens golvnivå.
 ??  ?? Skärvor av krukor, kärl och flaskor är vanliga fynd i samband med utgrävning­arna i Katedralsk­olans gymnastiks­al.
Skärvor av krukor, kärl och flaskor är vanliga fynd i samband med utgrävning­arna i Katedralsk­olans gymnastiks­al.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland