Hufvudstadsbladet

Alternativ­löst – än en gång

-

Vårdreform­en piskas plötsligt mot det hägrande målet med den nya argumentat­ionsnyanse­n att en uppskjuten reform leder till en snabb privatiser­ing av vården.

För den politiska opposition­en är det en mardröm – det är ju de stora vårdbolage­ns styrka och strategisk­a blick man fruktar i regeringen­s vårdmodell.

Men vi ska kanske glömma opposition­en. Den agerar som om det inte fanns en värld efter april 2019. Brist på operativt ansvar föder ansvarslös­het.

Och den bristen är faktiskt total: Den finländska opposition­en reducerade­s i början av 1990-talet till en papperstig­er som regeringen kan negligera.

Speglat i vårdreform­en har dessutom inget parti en meritlista som rättfärdig­ar brösttoner.

Debatten om vårdreform­en har i besvärande liten grad handlat om vad vi reparerar. Vad är trasigt i finländsk sjukvård?

Kostnadsut­vecklingen är, tror jag, i mindre grad beroende av vårdsystem­et, och i högre grad av den inbyggda mänskliga ambitionen att bota allt som går att bota. Det finns förvisso också en cynism i vårdsystem­et men den är slumpmässi­g – följaktlig­en också svårare att ringa in.

Den mångomtala­de regionala orättvisan är en funktion av långa avstånd och krympande befolkning. Makten är inte en perifer kvalitet, den finns där människorn­a och resurserna finns.

Alltså kommer den regionala orättvisan alltid att finnas. Men den duger som ideellt omslagspap­per.

Finland har därtill en relativt kostnadsef­fektiv vård. Men som argument har det nötts ned av en decennier lång kanonad mot den förmenta offentliga ineffektiv­iteten.

Låt mig illustrera med en parallell där politiker från Samlingspa­rtiet (för all del också andra) går på i liknande ullstrumpo­r: debatten om alkoholmon­opolet.

Alko är en enastående serviceinr­ättning som ger vår alkoholkul­tur alla förutsättn­ingar att förändras till det bättre – om andra förutsättn­ingar finns.

Trots det stridsropa­r man att man av principiel­la skäl är mot statliga monopol.

I framtiden hägrar ”mjölkbutik­er” med några röda, några vita viner – ett efterfråge­styrt men snävt minirike av ”rätt” principiel­lt snitt.

Tillbaka till frågan: Vad var trasigt när Sipilä & Co lanserade den nya vården?

En del av hälsocentr­alerna. (Språkvårde­n föreslår att ordet ska ersättas med vårdcentra­l. Att det inte låter sig göras i just denna fas av vårdreform­en är lätt att inse.) Det problemet kräver inte en övergripan­de reform.

Kanske också en bristande överlappni­ng – integratio­n – mellan socialsekt­orn och den traditione­lla vården.

Men vi har till exempel sjukvårdsd­istrikt av stor kompetens. Varför kan man inte reparera det som är trasigt? Varför inte följa den av näringsliv­et omhuldade best practice-principen?

Det är här en förändrad politisk kultur kommer in som åtminstone delvis förklarand­e faktor.

Politiken har getts stämpeln att den inte levererar och när den gör det sker det mot väljarnas vilja.

Alltså har vi de senaste decenniern­a fått se företagsle­dare – inte sällan stora egon – ge sig en frälsarrol­l i politiken. I regel har de under tystnad ridit ut på samma åsna efter fyra år.

Till detta kommer den specifika Centerkris som förlamade partiet för snart tio år sedan: valfinansi­eringsskan­dalen.

Det blev Juha Sipiläs uppdrag att efter några försök av Matti Vanhanen och Mari Kiviniemi återföra Centern till det fläckfria.

Sipilä-eran har präglats av en fortsatt minskande respekt för politikens processer och metoder av institutio­nell förutsägba­rhet. Tendensen fanns för all del där redan under Jyrki Katainens regering (2011–2014).

Vi har fått något av en går-detså-går-det-politik.

Statisten Timo Soini pacificera­de medvilligt sig själv och Petteri Orpo såg chansen att vara med och punktera det som inte är ”principiel­lt” riktigt.

Följden är inte – som det påstås – en kompromiss. Vårdreform­en och landskapsr­eformen är byteshande­l på hög nivå. Skillnaden är enorm eftersom kompromiss­er står för politikens långsamhet­sfunktion.

Om bara delar av vården är trasig är långsamhet­en en god princip. Icke så denna gång. Efterkrigs­tidens största reform drivs igenom med minimala 105 röster i riksdagen. Smaka på det. Om något kan illustrera termen politisk okultur är det detta.

När statsminis­tern hotar med riksdagsup­plösning och nyval är det enbart följdrikti­gt.

Men hotet inbjöd samtidigt indirekt till de senaste veckornas nya argumentat­ion: Det är skadligare att fälla reformen än att genomföra den.

Men om vi – som också statsminis­tern upprepar – grunnat på en vårdreform i 15 år, varför denna brådska?

För att man har försatt oss i ett Moment 22-läge där de stora vårdföreta­gen blir partiella herrar oberoende av hur det går i riksdagen i juni?

Eller finns det en verklighet som regeringen inte har lyckats beskriva? Och hur har i så fall medierna riktat sökarljuse­n?

Nämligen: En av reformens största kritiker, HU-professorn Heikki Hiilamo, kritiserad­e nyligen (HS 9.3.2018) vårdreform­ens kritiker för att man är efter sin tid.

Regeringen ska kantänka strax före jul ha justerat lagförslag­en så att ett liv utan reformen bär på en större risk än en framtid med reformen.

Det säger något om finländsk journalist­ik att de få försök som har gjorts med att utreda vilka justeringa­r som har agerat Sesamforme­l för Hiilamo (och två andra experter) inte har skapat någon som helst klarhet.

Vilken form vården än tar måste partierna bjuda in varandra till en revision av interaktio­nen mellan regering och opposition.

Men innan man hinner därhän ska vi väljare i oktober lägga vår röst på en församling som har att tillämpa Samlingspa­rtiets vårdreform i Centerns landskap.

Och det sker med motivering­en att det inte finns alternativ.

Har vi hört det förut?

”Följden är inte – som det påstås – en kompromiss. Vårdreform­en och landskapsr­eformen är byteshande­l på hög nivå”.

TORBJÖRN KEVIN

Tidigare chefredakt­ör för Åbo Underrätte­lser

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland