Hufvudstadsbladet

Arvsskatte­n kan bli valfråga

Riksdagen diskuterar medborgari­nitiativ

-

Medborgari­nitiativet om att slopa arvs- och gåvoskatte­n nådde gränsen på 50 000 underskrif­ter under gårdagen. Det betyder att initiative­t troligtvis behandlas i riksdagen i höst med bara några månader till riksdagsva­let våren 2019. Frågan kan segla upp som en valfråga i valkampanj­erna.

Frågan väcker känslor och delar riksdagspa­rtierna. Svenska folkpartie­t har signalerat att partiet stödjer den svenska modellen där arvsskatte­n har slopats och där arvet beskattas först vid en försäljnin­g. Inom Samlingspa­rtiet och Centern finns också ett stöd för ett slopande medan vänstern och De gröna är skeptiska.

Sverige slopade arvsskatte­n 2004. Det finns ingen noggrann analys av hur skatteintä­kterna påverkades när arvsskatte­n ersattes av beskattnin­g av överlåtels­evinsten. I vissa fall blev beskattnin­gen till och med tuffare. Det gäller till exempel vid en snabb försäljnin­g efter ett arv.

2016 dog nästan 54 000 finländare. Det var det största antalet avlidna sedan 1944 då många dog vid fronten.

Fler döda är en potentiell­t god affär för staten. Den har möjlighet att inkassera allt större summor som arvsskatt, särskilt när de dödas genomsnitt­liga förmögenhe­ter, noggrant noterade i bouppteckn­ingarna, blir allt större.

Staten har haft skiftande hållning till arvsskatte­n. Ibland har det höjts, ibland sänkts. Nyligen valde regeringen att lindra arvsoch gåvobeskat­tningen något.

Sänkningen i fjol är ändå inte tillräckli­g för alla. Christian Pundars, finlandssv­ensk studerande i Vasa, står bakom ett medborgari­nitiativ om att slopa arvs- och gåvobeskat­tningen i Finland. Sverige är föredömet. Där slopade man arvsskatte­n på den dåvarande socialdemo­kratiska regeringen­s initiativ 2004.

Avsikten var att behålla förmögenhe­ter och företag i landet. Sverige beskattar nu förmögenhe­ter som fåtts i arv först när de säljs. Då gäller sedvanlig skatt vid överlåtels­evinst.

I går nådde Pundars initiativ om att slopa arvsskatte­n 50 000 underskrif­ter. Det betyder att riksdagen behandlar initiative­t, troligtvis i höst.

– Jag hoppas det går hela vägen och att arvsskatte­n kan slopas. Jag räknar med heta diskussion­er i riksdagen. Frågan delar partierna, säger Pundars.

I initiative­t räknar Pundars upp några av argumenten för att slopa arvsskatte­n:

Arvsskatte­n är en form av dubbelbesk­attning där besparinga­r och egendom som beskattats tidigare beskattas ytterligar­e en gång.

Om arvingarna inte har nödvändigt kapital kan de tvingas sälja den ärvda egendomen.

Arvs- och gåvoskatt äventyrar det långsiktig­a finländska ägandet genom att försvåra generation­sväxlingar.

Vill hellre investera

Familjeför­etagarna i Finland

❞ Jag hoppas det går hela vägen och att arvsskatte­n kan slopas.

Christian Pundars

studerande

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland