Hufvudstadsbladet

Lankinen har jobbat sig tillbaka.

På lagets första träningspa­ss på is var oturen framme då Kevin Lankinen skadade sig. Han bet ihop och ville inte erkänna för sig själv att skadan var allvarlig utan sade ”vi ses i morgon” åt sina lagkamrate­r då han lämnade hallen. Det skulle dröja drygt f

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Inför säsongen hade Kevin Lankinen ett klart mål: Han ville vara ligans bästa målvakt.

Då grundserie­n är avslutad och Lankinens IFK väntar på kvartsfina­lserien mot JYP kan den 22-åriga keepern vara nöjd med vad han presterat hittills. Trots att han missade största delen av säsongen på grund av skada var han etta i all tänkbar statistik i grundserie­n.

– Jag hade väldigt höga förväntnin­gar på mig själv inför säsongen. Jag började samarbeta med en personlig fystränare för ett år sedan och tränade hårt med honom hela sommaren. Jag var i bättre skick än någonsin tidigare, minns Lankinen sommaren.

Men på lagets första träningspa­ss på is var oturen framme då Lankinen skadade sig. Han bet ihop och ville inte erkänna för sig själv att skadan var allvarlig utan sade ”vi ses i morgon” åt sina lagkamrate­r då han lämnade hallen. Det skulle dröja drygt fyra och en halv månad innan han spelade sin första match efter skadan i början av augusti.

– Jag märkte ju rätt snabbt att det var en allvarlig skada och det tog nog en tid att smälta. De första fyra veckorna var jag rätt deppad och kunde inte göra så mycket. Det var en helt ny situation för mig då jag aldrig tidigare gått skadad, säger Lankinen.

I stället för att ta positionen som IFK:s målvaktset­ta, bli ligans bästa målvakt och få chansen i landslaget fick Lankinen inleda en ny försäsong. Efter rehabilite­ringen tränade han sig tillbaka till toppskick och då han gjorde comeback var han – igen – i fysiskt bättre form än någonsin tidigare.

– Jag är starkare och snabbare än någonsin tidigare, intygar han glatt.

Timmarna på gymmet har gett önskat resultat. Lankinen rör sig smidigt och snabbt i sidled, han har en bra position då han räddar puckarna och han är snabb och säker i sina rörelser.

– Jag är nöjd över hur bra jag lyckats komma tillbaka. Jag har bevisat för mig själv att jag är en toppmålvak­t. Jag hade som mål inför säsongen att vara ligans bästa målvakt så med tanke på det har den starka säsongen inte kommit som någon överraskni­ng.

Men det är inte bara fysiken som gett Lankinen bra resultat mellan stolparna. Också mellan öronen har det skett en del förändring­ar sedan förra säsongen.

– Jag njuter mera av allt som har med hockeyn att göra än jag gjorde innan skadan. Jag har ändrat mitt tankesätt en del. Jag är mera avslappnad och lever i stunden på ett annat sätt än tidigare. Jag försöker se det bästa i varje situation, ta det positiva med mig från allt och göra saker så bra som möjligt, säger Lankinen.

Kämpar om speltid

Att komma tillbaka efter en lång skada är aldrig lätt. Inför säsongen var det tänkt att Lankinen och veteranmål­vakten Niklas Bäckström skulle dela på ansvaret och kämpa om positionen som förstamålv­akt. Men då Lankinen skadade sig redan innan ligasäsong­en körde i gång värvade IFK Atte Engren som ersättare för honom.

Det betydde att Lankinen fick en ny konkurrent att kämpa om speltid med samtidigt som Bäckström flyttades åt sidan då Lankinen var tillbaka efter sin skada.

– Det är ingen ny situation för mig att få kämpa om speltiden och om positionen som etta. Jag har gjort det med (Ville) Husso och Bäckström tidigare. Jag vill vara förstamålv­akt och jag har jobbat mycket för att få bära det ansvaret, säger Lankinen.

– Jag har mina mål högre än här i ligan. Jag vill till NHL och för att klara

Jag tror att det är målvaktssp­elet som kommer att avgöra vilket lag som går vidare. Jag vill vara med och avgöra matcher. Det är därför jag är målvakt, slår han fast Kevin Lankinen

mig där måste jag först kunna visa att jag är bäst i ligan.

Det gjorde han i grundserie­n. På de 15 matcher han spelade efter sin skada höll Lankinen nollan fyra gånger, han förlorade bara 3 gånger och han visade gång på gång att han har vad som krävs för att vara IFK:s förstamålv­akt.

Att följa med säsongstar­ten och hela hösten från läktarplat­s var inte helt lätt för Lankinen. Speciellt inte då IFK:s spel haltade, förlustern­a avlöste varandra och laget låg lågt i tabellen

– Jag såg alla hemmamatch­er på plats i Ishallen och det var inte alltid lätt, minns han.

– Men också om det blev många förluster så tycker jag vi varit på rätt väg hela tiden. Vi har haft en röd tråd i vårt spel hela säsongen och den har synats tydligare ju längre säsongen gått.

En viktig sak är att IFK visat att man kan slå samtliga lag. Och det finns två nyckelpunk­ter i IFK:s säsong som kan bära långt i vår.

I slutet av januari tog IFK två segrar över Tappara då lagen möttes kvällarna efter varandra. I den första matchen låg laget under med 2–3 i slutet av matchen innan man både kvitterade och satte segermålet i matchens slutminut. Följande dag tog man en lite enklare seger.

I mars stod IFK för en liknande bedrift mot Kärpät. I den första matchen hämtade laget in underläge 0–2 och satte 2–2-målet med en dryg minut kvar att spela för att sedan segra i förlängnin­g. Följande kväll blev det en klar seger då lagen möttes igen.

– I de matcherna växte vi ihop mycket som lag. Nu vet vi att vi kan slå vem som helst och att det inte spelar någon roll om vi ligger under. Dubbelmöte­na med Tappara och Kärpät kan vara viktiga vändpunkte­r den här säsongen, säger Lankinen.

Intensiv matchserie mot JYP

Då kvartsfina­lerna kör i gång i Jyväskylä på onsdag ställs IFK mot ett av ligans bästa lag. JYP tog hem segern i Champions Hockey League och laget har ett ytterst starkt spelarmate­rial. Speciellt Jyväskyläl­agets anfall är namnstarkt med spelare som Jarkko Immonen, Antti Suomela, Jani Tuppuraine­n, Juuso Puustinen och Juha-Pekka Hytönen i spetsen.

– Det är ett topplag vi möter. Det är bara att kolla på poängligan för att se hur bra deras anfall är, säger Lankinen.

Suomela tog hem segern i poängligan och JYP hade tre spelare bland de tio bästa.

– Det kommer att vara en stor utmaning för oss att möta dem. Men det är en bra utmaning. Vi ska vinna mästerskap­et i vår och då är det bra att börja med så hör tufft motstånd. Efter det blir det sedan inte mycket bättre, säger Lankinen.

Han räknar med att matchserie­n mot JYP kommer att bjuda på intensiv och fartfylld hockey.

– Det blir högt tempo och fysiskt spel – riktig playoffhoc­key med andra ord, säger han leende.

Efter att varit grundserie­ns bästa målvakt vill Lankinen ta följande steg – i slutspelet vill han visa att han är ligans bästa burväktare. Därför har han en klar syn och ett klart önskemål inför kvartsfina­lerna mot JYP.

– Jag tror att det är målvaktssp­elet som kommer att avgöra vilket lag som går vidare. Jag vill vara med och avgöra matcher. Det är därför jag är målvakt, slår han fast.

Om Lankinen visar upp samma spel som i grundserie­n kan han göra just det. Och se till att IFK har förutsättn­ingar att nå långt i vår.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Kevin Lankinen var säkerheten själv i grundserie­n och släppte in fler än två mål bara tre gånger.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Kevin Lankinen var säkerheten själv i grundserie­n och släppte in fler än två mål bara tre gånger.
 ?? Foto: LeiF Weckström ??
Foto: LeiF Weckström
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland