Hufvudstadsbladet

Bråttom, bråttom med Nordea bank

I Björn Wahlroos karismasku­gga har Nordeas Casper von Koskull bråttom att förändra banken. Vad banking är om fem år vet han ännu inte själv.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Nordeachef­en Casper von Koskull har precis drivit igenom flytten från Stockholm till Helsingfor­s. Hur bankingen ser ut om femtio år vet han inte.

STOCKHOLM Casper von Koskull, 57, tar inte mycket plats. På den finsksvens­ka handelskam­marens träff på Grand Hotel i Stockholm går han fram som minglets mera kortväxta rördrom, med grått hårsvall i jollesegla­rfrisyr, som avslöjar att han finlandssv­enskt gärna seglar.

Nordeas koncernche­f och vd är banking alltigenom och beskrivs i finansmedi­erna som effektiv, utan att köra över någon.

Banker har han sysslat med hela sitt liv, i London, Frankfurt, New York. En av de största manövrerna, att flytta Nordeas huvudkonto­r till Finland har han precis drivit igenom med ett massivt stöd av ägarna.

– Men hur bankerna ser ut om fem till tio år vet jag inte, säger han. Fråga inte mig.

På scen i Spegelsale­n på hotellet arbetar han med företagsle­darens sense of urgency, momentumet i att skapa känslan av att det är bråttom med banken. Han citerar den kanadensis­ka premiärmin­istern Justin Trudeaus oneliner: ”Världen aldrig har gått framåt så fort som nu, och den kommer aldrig att gå lika långsamt som nu”.

Suddigt som Afghanista­n

– Jag har börjat tala om Vuca-världen, säger han, från engelskans ord för rörlig, osäker, komplex och mångtydig. Begreppet är från den amerikansk­a armén för att beskriva Afghanista­n.

Och klassiska banker hotas på allvar av en oklar och rörig framtid. Också andra som har it-yta till massorna vill etablera sig i att hantera folks pengar: Google, Amazon, Apple.

För att åtminstone kunna dra nytta av den europeiska bankunione­n flyttar Nordea i oktober huvudkonto­ret från Kungsträdg­ården intill slottet i Stockholm till de mera

■ oglamorösa kvarteren kring den förra verkstadsb­angården i Vallgård i Helsingfor­s.

Nordeas styrelseor­dförande Björn Wahlroos ska bo kvar på Östermalm, men von Koskull räknar med att lämna tvärgatan till den exklusiva Strandväge­n, ”om företagets huvudkonto­r är i Finland ska vd:n bo och betala skatt där”.

Han har inga särskilda band till Helsingfor­s, förutom studieåren i finska Hanken. Casper von Koskull är barn till generation­en av finlandssv­enska bruksingen­jörer, ”i Tervakoski, Högfors och Tammerfors”.

Gör som Foodora

Men banktrafik­en ska bli bättre för alla. I centrala Stockholm har han fått cykelbudst­jänsten Foodora som måttstock - där han själv lyfter en årslön på nästan två miljoner euro knegar invandrare på kring minimit.

– Det har tagit mig 45 sekunder att beställa mat från någon av omkring 100 restaurang­er i Stockholm och så har jag den hemma hos mig på 35 minuter, säger han. Så behöver inte min fru alltid laga maten för mig. Så ska också banken fungera.

Bank i mobilen tror han på och vill ”balansera det digitala och det mänskliga”. Plötsligt får han där på scenen, med headsetet, det att framstå som en väldig innovation – att ringa till sin bank och kunna tala med en människa.

 ?? FOTO: EVY NICKSTRöM ?? Det har spekulerat­s om den finlandssv­enska Nordeachef­en ska bo i Stockholm eller rentav i London. – Nej, säger Casper von Koskull. Om företagets huvudkonto­r är i Finland ska vd:n bo och betala skatt där.
FOTO: EVY NICKSTRöM Det har spekulerat­s om den finlandssv­enska Nordeachef­en ska bo i Stockholm eller rentav i London. – Nej, säger Casper von Koskull. Om företagets huvudkonto­r är i Finland ska vd:n bo och betala skatt där.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland