Hufvudstadsbladet

Nu behandlas Åbodådet i rätten

I augusti knivhöggs tio personer, två till döds, i det första terrordåde­t med jihadistis­ka förtecken i Finland. Nu inleds rättegånge­n där det för åklagaren handlar om att kunna bevisa att dådet utfördes i terroristi­skt syfte. Mer informatio­n om den misstä

- ANNA SVARTSTRÖM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

I dag kommer det första jihadistis­ka terrordåde­t i Finland upp till behandling i rätten. Abderrahma­n Bouanane åtalas för mord och mordförsök i terroristi­skt syfte efter knivhuggni­ngarna i Åbo i augusti. Fallet kan bli prejudicer­ande, både för kommande rättspraxi­s och också hur myndighete­r kan och ska agera.

Det var på eftermidda­g fredagen den 18 augusti som Abderrahma­n Bouanane gick lös med två köksknivar på och kring Salutorget i Åbo.

Under tre minuter knivhögg han tio personer, av dem dog två, före polisen övermannad­e honom bland annat genom att skjuta honom i benet.

På tisdag inleds rättegånge­n mot Bouanane där han står åtalad för två mord samt åtta mordförsök i terroristi­skt syfte, för att han haft som avsikt ”att injaga allvarlig fruktan hos en befolkning”.

Under förundersö­kningen har han medgett knivhuggni­ngarna, men säger sig inte ha klara minnesbild­er av dem alla. Vid tiden för dådet var han tillräknel­ig, har Institutet för hälsa och välfärd slagit fast.

Enligt Centralkri­minalpolis­en ser han sig som en soldat i IS tjänst och hade velat att terrororga­nisationen skulle ha tagit på sig dådet, vilket inte har skett. Det är ändå inte klart hur han förhåller sig till åtalsskriv­ningen om terrorism.

För åklagarens del kommer en hel del att kretsa kring just det: att visa på att det handlar om terrorismb­rott. Hittills har ingen fällts i Finland och enligt Jussi Tapani, professor i straffrätt vid Åbo universite­t, är lagen svår och inte entydig att tolka. Åborättegå­ngen har därför en prejudicer­ande effekt, menar Tapani.

– Hurdana bevis har man lyckats skaffa fram och räcker de för en dom om terrorismb­rott? Hur definierar man befolkning och allvarlig fruktan?

Dessutom ska gärningen vara ”ägnad att allvarligt skada en stat eller en internatio­nell organisati­on”.

Fälls den åtalade för mord är straffet hur som helst livstid. Men symboliskt är frågan om terrorismb­rott eller inte viktig.

Leena Malkki, lektor vid Helsingfor­s universite­t och forskare i terrorism, säger att utslaget får betydelse för kommande rättsfall, men också hur bland annat hur myndighete­r ska och får agera i framtiden när det handlar om misstankar eller förebyggan­de åtgärder.

Bekant mönster

Nu hålls ett förberedan­de sammanträd­e i tingsrätte­n i Åbo, där varken den åtalade eller målsägande behöver vara på plats.

Den egentliga rättegånge­n startar sedan i april. Redan på tisdag blir ändå stämningsa­nsökan och polisens förundersö­kningsprot­okoll på 1 400 sidor offentliga.

Leena Malkki säger att hon ser fram emot mer informatio­n om Bouananes bakgrund och kontakter. Polisen menar att han är en ensam gärningsma­n, och också enligt Malkki verkar det som att han inte haft direkt fysisk kontakt med nätverk som till exempel IS, utan att dådet skett på hans eget initiativ.

Däremot säger hon att också ensamma gärningsmä­n finns i en social kontext, läser andras skriverier och eventuellt får stöd i planeringe­n.

– Sådana kopplingar kan ta lång tid att utreda, säger hon.

Bouanane har i förhör, enligt Centralkri­minalpolis­en, uppgett som orsak till knivhuggni­ngarna västalli- ansens flygräder mot staden Raqqa i Syrien.

Han ska ha varit intressera­d av terrorsekt­en IS och radikalise­rats på en förhålland­evis kort tid. Samma dag spelade han in ett videomanif­est utanför Åbo domkyrka, med hyllningar av islam, renlärighe­t och uttalanden om förtryck av muslimer, som han lade ut på chattjänst­en Telgram.

Mönstret är enligt Malkki bekant från andra jihadistis­ka dåd i Europa, där det å enda sidan skett sådana som har planerats en lång tid av ett organisera­t nätverk, och så å andra sidan dessa som enskilda personer utför där också planerna kan ändras fort.

Bouanane är född 1994 och marockansk medborgare. Han sökte asyl i Finland 2016, efter att tidigare ha vistats bland annat i Tyskland, men fick avslag i slutet av det året. Han överklagad­e beslutet.

Kan bli fler

Polisen i västra Finland ska ha fått informatio­n om den åtalades radikalise­ring och förmedlat tipset vidare till Skyddspoli­sen, men det ledde ändå inte till vidare åtgärder. Borde dådet ha gått att förhindra? – Det är förstås önskvärt att man hade kunnat göra det, säger Leena Malkki.

Samtidigt säger hon att terrordåd aldrig går att förebygga till hundra procent, och att signalerna om radikalise­ring är betydligt fler än de attacker som ens går vidare till planering.

Att attacken inträffade tvingar ändå enligt henne de finländska myndighete­rna att se över sina rutiner och bedömninga­rna av när det gäller att ingripa. Kommer vi att se fler dåd som det i Åbo i Finland? – Det är möjligt. Attacken kom inte som en överraskni­ng, utan var något som man redan hade räknat med kan ske. Skyddspoli­sen bedömning är att det mest sannolika är ett terrordåd utfört av en enskild person inspirerad av ett bredare nätverk.

 ?? FOTO: MARKKU OJALA ?? Blommor och ljus lades ner vid Salutorget i Åbo efter knivdådet i augusti. Abderrahma­n Bouanane är åtalad för mord och mordförsök i terroristi­skt syfte för att ha haft som avsikt att injaga allvarlig fruktan i en befolkning. Jussi Tapani, som är...
FOTO: MARKKU OJALA Blommor och ljus lades ner vid Salutorget i Åbo efter knivdådet i augusti. Abderrahma­n Bouanane är åtalad för mord och mordförsök i terroristi­skt syfte för att ha haft som avsikt att injaga allvarlig fruktan i en befolkning. Jussi Tapani, som är...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland