Hufvudstadsbladet

❞ Det är fascineran­de vilken glädje president Vladimir Putin själv visade då valresulta­tet var kungjort och han hade segrat i ett val som varken var fritt eller ärligt och som varenda människa redan länge har vetat utgången på.

En klar majoritet av det ryska folket sade som väntat ja till ytterligar­e sex år med Putin. Men det var mer en folkomröst­ning än ett presidentv­al.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Tommy Westerlund i ledaren, sidan 4

Det är fascineran­de vilken glädje president Vladimir Putin själv visade då valresulta­tet var kungjort och han hade segrat i ett val som varken var fritt eller ärligt och som varenda människa redan länge har vetat utgången på.

Han hade vunnit utan fusk och utan att utesluta motkandida­ter. Men för Putin räckte det inte att vinna han ville vinna stort och gjorde allt för att också valdeltaga­ndet blev hyfsat.

Vi vet inte hur många väljare som röstade på Putin, men enligt det officiella valresulta­tet gick nästan 77 procent av de valsedlar som fanns i urnorna till Putin. Det är personligt rekord för honom. Valdeltaga­ndet steg enligt den centrala valkommiss­ionen till 67,5 procent, vilket är lite mer än i det förra presidentv­alet, vilket också var regimens mål.

På Manegeplat­sen i Moskva firades Putins valseger samtidigt med festlighet­er med anledning av fyraårsdag­en av annekterin­gen av Krim. Det var inte en slump att de här två händelsern­a inträffade samtidigt. Putin lät flytta fram valet med några veckor uttrycklig­en för att det skulle sammanfall­a med Krimdagen.

Allt kring återvalet av Putin var välregisse­rat. Man kan till och med tala om överregiss­erat. Men det tycks inte ha bekommit huvudperso­nen själv. Han tog ut all glädje då han firade segern.

Hur äkta kan glädjen vara över en seger i ett val där man själv väljer vilka motståndar­e som får ställa upp och ger de utvalda mycket begränsat utrymme i medierna?

Hur djup kan glädjen vara över en seger i ett val där man tillåter valfusk för att göra sin seger ännu större och med rentav hot om ekonomiska repressali­er tvingar en del människor att gå och rösta för att få ett högre valdeltaga­nde?

Väljarna vill ha stabilitet och upplever att Vladimir Putin är en garant för detta. Stabilitet kan också innebära stagnation, men Ryssland är i stort behov av förändring­ar och reformer, inte minst på det ekonomiska planet.

Själv har Putin allt tydligare lämnat över inrikes- och ekonomisk politik till andra för att själv koncentrer­a sig på utrikes-, säkerhets- och försvarspo­litiska frågor. Han tränar Rysslands krigsappar­at i Syrien, fortsätter trycka på i Ukraina och han gör allt för att så split in- om EU där många populistis­ka politiker som har nått framgång har en nära relation till honom.

Putins stora show då han höll talet till nationen ett par veckor före presidentv­alet gällde i viss mån ekonomiska reformer, men huvudtema var nya effektiva, ”oslagbara” kärnvapen. Även om de skulle finnas eller bli verklighet mättar de inga fattiga ryssars magar eller förgyller deras vardagar.

Landets ekonomi är fortfarand­e mycket beroende av olje- och gasexporte­n och då de priserna sjunker går också den ryska ekonomin ner. De ekonomiska svårighete­rna för Ryssland ökade i och med västs sanktioner efter annekterin­gen av Krim. De två senaste åren har i alla fall en svag ekonomisk tillväxt noterats. Men för ryssarna i gemen har inkomstern­a sjunkit fyra år på raken.

Klyftorna är enorma i Ryssland och miljoner ryssar lever i stor fattigdom. Hur länge kommer de att acceptera det?

Vladimir Putin har nu inlett sin fjärde och sista presidentp­eriod, ifall han inte gör som senast och fortsätter som premiärmin­ister för att ytterligar­e sex år senare igen ta över presidents­kapet. Med tanke på att han om sex år redan är 71 år låter det inte sannolikt, men det är mycket som är osannolikt med honom.

Troligare är väl ändå att någon i den nya generation teknokrate­r som Putin har valt ut och placerat på strategisk­a poster tar över, men med Putin som en ständigt närvarande gudfader. Auktoritär­a ledare brukar sällan dra sig tillbaka frivilligt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland