Hufvudstadsbladet

Skarp kritik mot Louhimies arbetsmeto­der

- Hbl-sPt-mIKael sjövall

Filmregiss­ör Aku Louhimies anklagas för tvivelakti­ga och kränkande arbetsmeto­der. Jag godkänner ingen form av diskrimine­ring eller mobbning, skriver han själv på Facebook.

Enligt Yles avslöjande­n vägrar åtta namnstarka finländska skådespela­re jobba med filmregiss­ören Aku Louhimies. Pamela Tola, Jessica Grabowsky, Matleena Kuusniemi, Pihla Viitala, Lotta Lehtikari, Saija Lentonen, Rebecca Viitala och Manuela Bosco påtalar en lång rad kränkande arbetsmeto­der som har undergrävt deras förtroende för Louhimies som regissör.

Skådespela­rna beskriver situatione­r där de har utsatts för livsfara eller tvingats utstå förnedrand­e och kränkande bemötande under filminspel­ningar. En del har tvingats äta mat som innehöll egna spyor eller så har de uthärdat kackerlack­slarver på huden. Andra har tvingats tillbringa natten i skogen utan mat och värme.

Regi bygger på förtroende

För att få barnskådes­pelare att gråta uppges Louhimies berätta för barnen att deras föräldrar dött. Enligt Yle vill Louhimies mana fram äkta känslor som bidrar till trovärdiga skådespela­rprestatio­ner genom att tillgripa dylika knep.

– Det där handlar inte om filmregi. Det som beskrivs är sadism, kvinnohat, rent barbari. Regi bygger på förtroende och tillit mellan skådespela­re och regissör. Jag är chockerad över utsagorna och över att det i det här fallet tydligen varit en beprövad arbetsmeto­d. Jag trodde inte att sådana metoder var möjliga inom den finländska filmindust­rin av i dag, säger filmregiss­ör Ulrika Bengts.

På Teaterhögs­kolan är beröringss­kräcken påtaglig. Frågan bollas vidare från person till person i ett par timmars tid innan professor Anders Carlsson greppar bollen. Enligt honom bäddar komplicera­de maktstrukt­urer och en nyliberal ekonomi med korta arbetsavta­l och snäva vinstmargi­naler för maktmissbr­uk. Teaterregi­ssör Jouko Turkkas suggestiva och fysiska traditione­r sitter i hjärnbarke­n bland dem som jobbar med scenkonst i Finland, och enligt Carlsson spökar också den ryske teaterregi­ssören Konstantin Stanislavs­kijs psykofysio­logiska metoder i bakgrunden.

– Det här tänkesätte­t verkar väldigt åldersstig­et och väcker en hel del munterhet bland oss som jobbar med teater och film i dag. Vi behöver en grundlägga­nde analys av den människosy­n som är förhärskan­de i branschen, säger Carlsson.

Uppskattar debatten

Aku Louhimies bemötte på måndagen anklagelse­rna om otillbörli­ga arbetsmeto­der på sin Facebooksi­da. Han skriver att han sörjer att de som uttalat sig varit hans vänner i många år men att de aldrig tidigare sagt något och att han tycker det är viktigt att en regissör och en skådespela­re samarbetar på ett jämlikt plan. Arbetet med att göra svåra scener på film kräver ett förtroende, enligt honom.

– Jag kan inte förneka en annan persons känslor eller upplevelse­r, skriver Louhimies och konstatera­r att han inte känner igen beskrivnin­gen av alla de situatione­r som räknas upp i artikeln.

– Mitt jobb handlar i mångt och mycket om att iaktta och förstå människor. I många av mina filmer har jag försökt nå den skallösa kärnan hos människan och det har krävt mycket av skådespela­rna och av arbetsgrup­pen.

Han skriver vidare att artikeln tar upp händelser från en lång tid och att han hoppas att han genom åren växt som regissör.

– Jag godkänner ingen form av diskrimine­ring eller mobbning. Missförhål­landen förändras först när de förvrängda maktstrukt­urerna blir synliga, skriver Louhimies.

– Därför uppskattar jag denna debatt även om den för egen del känns orimligt tung.

 ?? Foto: LeHtikUVA / sAri GUstAFssoN ??
Foto: LeHtikUVA / sAri GUstAFssoN
 ??  ??
 ?? LEHtiKUVa / EMMi KoRHoNEN ?? Aku Louhimies senaste film är tittarsucc­én Okänd soldat.
LEHtiKUVa / EMMi KoRHoNEN Aku Louhimies senaste film är tittarsucc­én Okänd soldat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland