Hufvudstadsbladet

Kreml letar redan efter Putins efterträda­re

Att Putin nu har sex år framför sig som Rysslands president kan förefalla som en lång tid – men är det inte, enligt den ryska Kremlexper­ten Olga Krysjtanov­skaja. Hon tror att gruppering­arna i Kreml snart börjar se sig om efter en efterträda­re.

- ANNA-LENA LAURéN @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@hbl.fi

Under de närmaste sex åren kommer eliterna i Kreml att vara upptagna med att leta fram en pålitlig efterträda­re åt Vladimir Putin. Många starka intressen vill ha kvar Putin även då hans presidentp­eriod går ut år 2024 - men Kremlexper­ten Olga Krysjtanov­skaja tror att han då väljer att avgå.

– Men han lämnar antagligen inte ifrån sig makten helt och hållet, säger Krysjtanov­skaja till Hbl.

MOSKVA – Efter långa perioder med samma tsar brukar det alltid finnas en risk för en orolig period, det som vi på ryska kallar smuta, säger Olga Krysjtanov­skaja till HBL. Hon är sociolog på Ryska vetenskaps­akademin och en av Rysslands främsta experter på Kreml.

Smuta betyder ungefär kaos. Den mest kända perioden av smuta i rysk historia inföll i slutet av 1500-talet, efter att Ivan den förskräckl­ige dog och landet ödelades medan makteliter­na slogs sinsemella­n.

Putin har nu sex år på sig att utse en efterträda­re. Formellt kommer det att hållas ett demokratis­kt val, i praktiken är det otänkbart att någon annan person än den som Putin utser blir hans efterträda­re. Om han vill ändra på ryska grundlagen för att kunna låta sig återväljas en femte gång är det knappast ett problem – men Krysjtanov­skaja håller det för troligt att Putin verkligen avgår om sex år.

– Putin gillar att göra saker och ting enligt lagen formellt. Dessutom finns det andra faktorer som talar för att han avgår, som mänsklig trötthet. Jag tror inte att han vill gå till historien som en diktator av östligt slag som sitter kvar på livstid. Nu ser han det som sin uppgift att göra överlämnan­det av makten så smidigt och smärtfritt som möjligt.

Många beroende av Putin

Samtidigt finns det krafter som gör allt för att Putin ska sitta kvar, eftersom deras egen position är bunden till honom. Krysjtanov­skaja tror att en kompromiss­lösning för dem kan bli att Putin bara delvis lämnar makten.

– Jag tror inte att Putin kommer att lita på sin efterträda­re på samma sätt som Jeltsin litade på honom. Han kommer troligen att hålla kvar en del av makten då han avgår. De kan till exempel grunda ett nytt säkerhetsr­åd eller motsvarand­e och flytta över en del av presidente­ns fullmakter på rådet. Exakt vilken ny institutio­n de skulle grunda är oklart, men det skulle handla om något som förenar siloviki (hökarna).

Medan Putin firar sin seger pågår fullt gräl inom den ryska opposition­en. Konflikten handlar om huruvida det var rätt av Ksenija Sobtjak och Grigorij Javlinskij att ställa upp i presidentv­alet. Opposition­ens mest populära ledare Aleksej Navalnyj kallade i direktsänd­ning Sobtjak en hycklare.

– Det du gör är motbjudand­e. Du är ett instrument för Putin. Putin vill att de mest impopulära bland oss i opposition­en skulle delta i valet – du och Javlinskij – och han lyckades, sade Navalnyj till Sobtjak då han tog emot henne på sin stab.

Debatten ägde rum i Navalnyjs tv-studio som sände direkt på nätet. Sobtjak, som blev fjärde i valet med 1,67 procent av rösterna föreslog att Navalnyj och hon ska börja samarbeta inom ett gemensamt parti. Navalnyj svarade kategorisk­t nej.

– Du och jag är inte på samma sida. Vi har inte samma mål, sade han.

– Om opposition­en aldrig samarbetar kommer vi aldrig att kunna ta makten, svarade Sobtjak.

Inför valet sade Navalnyj, opposition­sledaren med den starkaste gräsrotsor­ganisation­en, att han ”kanske” tänker kalla ut sina supportrar på gatan för att protestera mot valfusket. I går meddelade han ingenting om demonstrat­ioner. Däremot twittrar han ut en rad bittra anklagelse­r mot alla som ansåg att det var någon idé att delta i valet – som Navalnyj själv ville delta i men utestängde­s ifrån.

Kommer det att bli demonstrat­ioner? Olga Krysjtanov­skaja tror det.

– Det finns väldigt många missnöjda, de har inte försvunnit någonstans. Många är fattiga, har blivit illa behandlade av myndighete­rna. Det finns stor potential för protester. Just nu har makten ett visst övertag, man är fortfarand­e inne i en positiv våg efter valsegern. Men när den är över kommer opposition­en att lyfta huvudet igen.

Avgörande, enligt Krysjtanov­skaja, är dock inte protestern­a i sig utan om de uppstår samtidigt med en viss situation i Kreml.

Putin som lame duck

– Om vi samtidigt har demonstrat­ioner och en situation där Putin betraktas som en lame duck och eliterna inom Kreml har börjat fundera på vem han ska bytas ut till – då kan det bli allvarliga följder.

Det största enskilda problemet för Putin under de närmaste åren är ekonomin. Han sade själv att hans viktigaste uppgift som återvald president är att få till stånd ekonomisk tillväxt.

Under de första tretton åren av Putins presidentp­eriod fick många ryssar det bättre tack vare de höga oljepriser­na. Sedan 2014 är den ryska ekonomin i kris, oljepriser­na förblir låga och levnadssta­ndarden har sjunkit. Samtidigt har annekterin­gen av Krim och kriget i Syrien fått Putin att framstå som en stark utrikespol­itisk ledare.

I dag talar dock flera ryska experter om att Ryssland befinner sig i en period av stagnation. Många jämför

med åren under Brezjnev på 1960–1970-talet, en period som kallas zastoj eller stagnation.

Under de närmaste åren är Putin pressad att än en gång höja levnadssta­ndarden. Eller också måste han hitta på något annat. Putin är känd för att improviser­a och bedriva taktikspel – några långsiktig­a strategier verkar han inte ha, förutom att hålla sig kvar vid makten.

 ?? Foto: ePA/YUri kocHetkoV ??
Foto: ePA/YUri kocHetkoV
 ?? FOtO: LEHtIKUVA /ALExANDER ZEMLIANIcH­ENKO ?? Putin talar till publiken strax före valet vid en tillställn­ing där man firar fyra år sedan annekterin­gen av Krim.
FOtO: LEHtIKUVA /ALExANDER ZEMLIANIcH­ENKO Putin talar till publiken strax före valet vid en tillställn­ing där man firar fyra år sedan annekterin­gen av Krim.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland