Hufvudstadsbladet

Jan-Erik Andelin HBL:s nya Nordenkorr­espondent

Ledarskrib­enten Jan-Erik Andelin tar sig an nya utmaningar. Flyttlasse­t åker nu till Stockholm.

- MAX NYBERG max.nyberg@ksfmedia.fi

Ett av de intressant­aste jobben man kan ha som journalist är utrikeskor­respondent – en yrkesbild som dessvärre blir allt mer ovanlig åtminstone i Finland.

På Hufvudstad­sbladet (och KSF Media) har man ändå tänkt sig att åtminstone det nordiska perspektiv­et borde intressera, och har därför en Nordenkorr­espondent som byts ut med två års mellanrum.

De följande två åren är det JanErik Andelin – säkert bekant för många som ledarskrib­ent på HBL– som tar sig an uppgiften.

Norden förändras

Andelin, som bor i Borgå, ser det hela som en ny utmaning. Han brukar ge alla ungefär samma svar på varför han valde att ta ett jobb som betyder en flytt utomlands.

– Min generation, som växt upp utan internet, ser utlandet som Sverige, i motsats till världen i allmänhet. Vi läste svenska veckotidni­ngar och svenska ungdomsböc­ker. Därför tycker jag att det ska bli roligt att bo där.

Inte för att Norden skulle vara ointressan­t i sig – tvärtom. Andelin kommer att vara baserad i Stockholm, men förutsätts ha ett bredare perspektiv än bara Sverige. Den första utlandsres­an kommer också att bära av till Island.

Norden har förändrats de senaste åren, och fortsätter förändras. Andelin, som varit frivilliga­rbetare för Röda Korset i Borgå, nämner som exempel att man traditione­llt sett regionen som världens globala samvete, som ett sorts humanitärt högkvarter.

– Det är inte längre så. Med Danmark i spetsen blir Norden allt mer flyktingfi­entligt. Det händer också i Sverige, som länge var mer eller mindre ett öppet land.

Mindre intresse

Jobbet började i mars, och meningen är att flytta helt och hållet till Stockholm när vårtermine­n tar slut, alltså när frun Britas jobb som lärare slutar.

På gång är redan ett par reportage, men Andelin tänker sig flera teman som kan bli intressant­a, som alliansfri­heten. Både Finland och Sverige närmar sig såväl USA som Nato. Också idén om det svenska folkhemmet fascinerar.

– Det håller på att tyna ut, och nu är det inte lika självklart att alla ska få vård och omsorg. Till exempel har skolväsend­et privatiser­ats redan länge i Sverige.

Norden som projekt verkar samtidigt inte vara särdeles intressant för våra inhemska politiker, trots att vi redan nio år efter andra världskrig­ets slut införde ett system som är avsevärt mera öppet än Europa.

– Det är egentligen ganska galet att man kunde resa utan pass i Norden redan på 1950-talet. Nu också, när jag sökte svenskt personnumm­er, fascinerad­es jag över hur vi har en fast lane. Det är nästan lite otroligt vilka möjlighete­r vi har som medborgare i Norden.

Och nu intressera­r det inte längre, av någon orsak.

– Vår dåvarande statsminis­ter Alexander Stubb hamnade på band när han sade något om Nordensama­rbetet i stil med ”fan så skit”. Det är lite sorgligt att Norden är lågpriorit­erat i förhålland­e till EU och världen.

Andelin är säkert också bekant för många i Borgå via såväl Club Strategi som Club Fakta där han

fungerat som moderator.

Det förstnämnd­a var ett projekt som sträckte sig över tre evenemang, medan det sistnämnda fortsätter. Andelin fortsätter hålla i trådarna på Club Fakta ännu en tid.

– Jag fortsätter till vårens slut, sedan får någon annan ta över.

 ??  ??
 ?? FOTO: MAX NYBERG ?? Jan-Erik Andelin är ny Nordenkorr­espondent på HBL.
FOTO: MAX NYBERG Jan-Erik Andelin är ny Nordenkorr­espondent på HBL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland