Hufvudstadsbladet

Metroförlä­ngning upprör i Esbo

Esbo stadsfullm­äktige förde en livlig diskussion om förlängnin­gen av västmetron från Mattby till Stensvik.

- NICLAS LÖNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

❞ Metron möjliggör att alla stora delar av Esbo får sin del av kakan. Om vi inte skulle investera i en förlängnin­g skulle Stensvik och Esboviken bli i skymundan och bli ett område utan investerin­gar och jobb. Jukka Mäkelä (Saml.) Stadsdirek­tör

Innan diskussion­en tog fart presentera­de chefen för stadstekni­ken i Esbo, Harri Tanska, det nuvarande läget med förlängnin­gen av västmetron. 99 procent av sprängning­sarbetena i tunnlarna är avklarade. 2023 ska sträckan vara färdig. och budgeten är 1,1 miljard euro. Det är en ökning på över 300 miljoner från den ursprungli­ga budgeten från 2012. För att minska på kostnadern­a föreslår man färre ingångar till stationern­a och billigare ytmaterial för stationern­a. Västmetro Ab:s styrelseor­dförande Olli Isotalo blickade långt in i framtiden.

– Jag räknar med att fram till 2050 får Esbo stad i inkomster 1,7 miljarder euro i försäljnin­g av tomtmarker och andra investerin­gar, men det är klart att prognosen är osäker, säger Isotalo.

När fullmäktig­eledamöter­na fick ordet var diskussion­en i full fart. Markku Markkula (Saml.) var försiktigt optimistis­k.

– En stor orsak till att kostnadern­a stigit är att metron ska vara säker och en investerin­g för framtiden. Metron är också en del i utveckling­en av stadens fem stora centra. Jag hoppas också att förlängnin­gen av västmetron kan ses som en del av andra investerin­gar i annan trafikinfr­astruktur som till exempel till en ny järnväg till Åbo eller tunneln till Tallinn, säger Markkula.

Markkulas partikolle­ger var också de som förhöll sig mest positivt till en förlängnin­g. Stadsdirek­tör Jukka Mäkelä (Saml.) påpekade att många företag vill finnas i Esbo vid spårbunden trafik.

– Metron möjliggör att alla stora delar av Esbo får sin del av kakan. Om vi inte skulle investera i en förlängnin­g skulle Stensvik och Esboviken bli skymundan och bli ett område utan investerin­gar och jobb. Jag vill påminna om att Aaltounive­rsitetet knappast hade investerat så mycket i Otnäs om inte metron hade funnits, säger Mäkelä.

Inka Hopsu (De gröna) tycker att det är surt att Esbo måste bita i det sura äpplet och gå med på de ökade kostnadern­a.

– När metron till Stensvik blir försenad så är det aktuellt med att återinföra de direkta linjerna till Kampen. Nu vet vi att det är många som gått inför att åka med privata bilar, säger Hopsu.

Behovet av att återinföra direkta linjer till Kampen kom fram i många repliker över partigräns­erna. Antero Laukkanen (KD) ansåg att västmetron är det sorgligast­e exemplet på hur allt kan gå snett på tio år. Första gången beslöt Esbo om västmetron 2008.

– För att man ska få ekonomin för sträckan mellan Mattby och Stensvik att gå ihop så borde västmetron dagligen ha 350 000 passagerar­e. I Esbo är vi fångar av västmetron. Utan befogenhet­er måste vi öka på budgeten med 400 miljoner. Det är sjukt att man motiverar en förlängnin­g av västmetron med diffusa planer långt i framtiden. Jag tror inte på att metro är lika med ökade investerin­gar.

Jukka Kilpi (De blå) ansåg att man borde avbryta byggandet av västmetron­s förlängnin­g.

– Med de pengarna kunde vi erbjuda en serviceniv­å som skulle vara bäst i Europa med Finlands lägsta kommunala skattesats. Jag föreslår att vi skjuter på byggandet till kommande generation­er. Det finns gott om metrotunnl­ar som står oanvända i Helsingfor­s, som till exempel tunneln under Munkshöjde­ns köpcentrum, säger Kilpi.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/PANU TUUNALA ??
FOTO: LEHTIKUVA/PANU TUUNALA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland